In Amerongen is onlangs de noordelijke vizierschuif gewisseld. Het is de eerste in de reeks van 6 vizierschuiven die tot medio 2019 worden vervangen op de stuwcomplexen in Driel, Amerongen en Hagestein.

In dit filmpje is te zien hoe de oude vizierschuif wordt verwijderd, gevolgd door plaatsing van de nieuwe schuif. Voorafgaand aan dit proces is een tijdelijk keermiddel geplaatst. Dit heeft tijdens het vervangingsproces de functie van de vizierschuif overgenomen. Het tijdelijk keermiddel wordt eind augustus weggehaald en verscheept naar de stuw in Driel waar in september de tweede schuif wordt gewisseld.

Meest in het oog springend

Het wisselen van de vizierschuiven van de stuwen, ieder met een gewicht van 270 ton, een diameter van 48 m en een hoogte van 9 m, is het meest in het oog springende onderdeel van een grootschalige renovatie van de 3 stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek.

Renoveren voor de toekomst

De totale renovatie van de drie stuwcomplexen bestaat uit het vervangen van technische installaties en beweegbare delen van stuwen en sluizen, het repareren van de betonconstructies in sluizen en stuwen, het geschikt maken van de sluizen voor zwaardere schepen en het schilderen van de complexen. Ook wordt in Amerongen een centraal bedieningsgebouw gerealiseerd van waaruit het de drie stuwcomplexen vanaf 2019 zal bedienen