De stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek zijn na zo’n 50 jaar toe aan een grootschalige renovatie. Rijkswaterstaat is voornemens de renovatie van het stuwensemble Nederrijn en Lek te gunnen aan Siemens Nederland N.V. Met het vervangen van technische installaties, bewegingswerken en de invoering van Bediening op Afstand, kunnen de stuwcomplexen hun belangrijke taken ook in de toekomst veilig en betrouw­baar blijven vervullen.

Rijkswaterstaat werkt voor de renovatie van het stuwensemble Nederrijn en Lek met een integraal D&C-contract (Design & Construct-contract). Dit contract bestaat uit de renovatie van de stuwen en sluizen inclusief het realiseren van bediening op afstand en onderhoud tijdens de renovatie. Siemens Nederland zal het project uitvoeren samen met haar partners GEKA Bouw, BSB Staalbouw en Knook Staal- en Machinebouw.

Een ensemble, drie complexen

Het stuwensemble bestaat uit drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek: bij Hagestein, Amerongen en Driel. Elk stuwcomplex bestaat uit een sluis, een stuw, een bedieningsgebouw en een vistrap. De stuw bij Driel wordt wel ‘de kraan van Nederland’ genoemd. Deze verdeelt het water dat via de Rijn ons land binnenstroomt, tussen de Nederrijn en Lek en de IJssel. De stuwcomplexen Amerongen en Hagestein zorgen vooral voor de bevaarbaarheid van de Nederrijn en Lek.

Voor meer informatie over het project klikt u hier.

Lees hier het volledige persbericht.