Voor aanbieders van spoorvervoer en -infrastructuur wordt digitaal asset management steeds belangrijker. Het real time monitoren van de status van zowel voertuigen als het spoornetwerk biedt kansen om de onderhoudskosten te verlagen en de service aan reizigers te verbeteren.

Twee jaar geleden werd ingenieursbedrijf MRX Technologies een onderdeel van Siemens Mobility. De onderneming is specialist in predictive maintenance in de spoorsector. Ze ontwikkelt al ruim 20 jaar digitale oplossingen voor het monitoren van treinen en spoorinfrastructuur, maar ook inspectiesystemen voor treinnetwerken. De overname van MRX Technologies in 2017 sloot aan bij de koers die Siemens Mobility al enkele jaren geleden heeft ingezet. Hierbij ligt de focus op het ontwikkelen van intelligente technologie voor conditie gebaseerd en voorspellend onderhoud. Data uit componenten en systemen worden real time verzameld en geanalyseerd. Dit helpt de oorzaak van storingen in kaart te brengen, storingen snel op te lossen en het optreden ervan in de toekomst te voorkomen.

Co-creatie

De afgelopen jaren ontwikkelde Siemens Mobility ook in Nederland in co-creatie met klanten diverse oplossingen op dit gebied. De prestaties van spoorvoertuigen en -infrastructuur worden verbeterd door het verzamelen van data via de cloud. Men kan ze vervolgens downloaden voor analyse. Momenteel ligt de focus nog sterk op asset monitoring, maar via Artificial Intelligence wordt het in de toekomst steeds beter mogelijk om storingen te voorspellen. Dit voorkomt onverwachte stilstand van spoorvoertuigen, reduceert de onderhoudskosten en tilt de prestatie van het totale spoorsysteem naar een hoger niveau. Met tevreden reizigers tot gevolg. Wie wil er nou niet dat zijn trein, tram of metro op tijd komt?