Vanaf maandag 2 november kunnen reizigers voor het eerst mee met de nieuwe stadstram van HTM. Deze nieuwe tram gaat afwisselend met RandstadRail-trams rijden op de route van tram 2 tussen Kraayenstein en Leidschendam Noord.

Trots

De afgelopen maanden testte HTM de nieuwe tram uitgebreid op het traject van tram 2 en op delen van tram 3, 4 en 6. Jaap Bierman, algemeen directeur HTM: “We hebben dit zorgvuldig gedaan, want voor ons staat de veiligheid voorop. Ik ben tevreden met de resultaten en trots op de medewerkers voor hun inspanningen. Ik ben de Metropoolregio Rotterdam en Den Haag (MRDH) en de gemeenten die dit mogelijk hebben gemaakt erkentelijk. Tijd om onze reizigers er nu kennis mee te laten maken.”

Samenwerking

Een nieuwe tram komt er niet zomaar. Sinds 2005 werken HTM, MRDH en de gemeente Den Haag nauw samen aan dit omvangrijke project. Uiteindelijk viel de keuze op een gelijkvloerse, comfortabele, duurzame tram. Siemens bouwde de nieuwe stadstram van het type Avenio in Wenen “Toegankelijk voor iedereen door de lage instap, veilig, betrouwbaar en duurzaam. Want wist u dat 95% van onze nieuwe stadstram recyclebaar is?”, aldus Jaap Bierman. “De komende jaren vervangen wij de huidige rood-beige trams de komende jaren door nieuwe trams.” We voeren ze gefaseerd in op tram 1, 2, 9, 11, 15 en 17. Tram 2 is als eerste aan de beurt. Daarna volgt tram 11, waarvan het proefbedrijf nu is gestart. In de nieuwe stadstram gaat HTM haar reizigers via de schermen informeren over de route en aankomststijden. Begin 2016 verstrekt HTM via deze schermen ook informatie over de vertrektijden van treinen vanaf NS-stations, inclusief perronnummer.

Even wennen en dan vieren

Vanaf maandag 2 november kunnen reizigers van tram 2 met de nieuwe tram mee. HTM start slechts met een nieuwe stadstram tussen de RandstadRail-trams en bouwt dat aantal de komende maanden zorgvuldig uit. Deze geleidelijke invoering sluit aan op het uitvoerige test- en proefbedrijf. De komende periode monitoren we hoe de nieuwe tram functioneert in de praktijk. In de eerste week rijdt er een speciaal informatieteam van HTM mee op verschillende tijden om vragen van reizigers over de nieuwe tram direct te kunnen beantwoorden. Ook verschijnt een speciale folder met meer informatie. In het voorjaar van 2016 gaat HTM de nieuwe tram officieel feestelijk in gebruik nemen.