Tijdens InnoTrans 2018 presenteren Siemens Mobility en ViP Verkehrsbetrieb GmbH hun onderzoeksproject naar ’s werelds eerste autonome tram. Van 18 tot en met 21 september rijdt een autonome testtram op een zes kilometer lang traject van het tramnetwerk in Potsdam (Duitsland), waarbij de tram aan het echte verkeer zal deelnemen.

Voor dit project heeft ViP een Siemens Combino-tram ter beschikking gesteld. Het experimentele voertuig is voorzien van meerdere lidar-, radar- en camerasensoren die als de ‘digitale ogen’ van de tram fungeren en de verkeersomstandigheden registreren. Tegelijkertijd doen complexe algoritmes dienst als ‘brein’ om de actuele situatie te interpreteren en evalueren. Hierbij wordt voorspeld hoe de actuele situatie zich zal gaan ontwikkelen, waarna de juiste reactie van de tram wordt geïnitieerd. Dankzij zijn kunstmatige intelligentie reageert de tram op tramseinen langs het spoor, stopt bij haltes en reageert autonoom op gevaarlijke situaties zoals overstekende voetgangers en andere voertuigen. Siemens Mobility is de eerste onderneming die een autonome tram voor onderzoek en ontwikkeling introduceert.

De experimentele tram die tijdens de wereldprimeur wordt gebruikt om autonoom rijden te demonstreren, is niet ontwikkeld voor commercieel gebruik. Het huidige project is opgezet om de technologische uitdagingen van autonoom rijden in werkelijke omstandigheden te identificeren, zodat hiervoor oplossingen kunnen worden ontwikkeld en getest. Siemens Mobility is al in gesprek met ViP om de samenwerking voort te zetten.