Zouden er niet meer mensen de auto laten staan en de trein nemen als vervoer over het spoor stipter en wellicht ook goedkoper zou zijn? Railigent, het intelligente asset management-platform voor spoorvervoer van Siemens Mobility, legt de basis om dit mogelijk te maken.

Door de digitalisering genereren ook spoorsystemen een enorme hoeveelheid data. Om deze nuttig te kunnen inzetten, moeten ze worden gebundeld, geanalyseerd en geïnterpreteerd. Een discipline waarin Siemens Mobility kundig en gedreven is. Railigent helpt spooroperators méér uit hun systemen te halen. “Data hebben pas waarde als je ze koppelt”, aldus Rainer Beller, Chief Technical Officer bij Mitsui Rail Capital Europe (MRCE), Europees marktleider in full-service lease-oplossingen voor locomotieven. “Voor de toekomst betekent dit dat we onze totale kennis over railvoertuigen moeten bundelen en evalueren: data van operators en onderhoudsdiensten maar ook data van producenten van railvoertuigen.” Deze stap zet Railigent.

Het slimme platform zet data om in specifieke informatie voor verschillende doelgroepen en toepassingen. Van KPI’s voor managementniveau tot een gedetailleerde oorzakenanalyse voor onderhoudsdoeleinden in het depot. Op basis van één en dezelfde datapool genereert Railigent doelgerichte en gebruiker-specifieke informatie voor management, operations en onderhoud. Uiteraard goed beveiligd door moderne cyber security-technologie. De mogelijkheden strekken van monitoring op afstand tot snelle diagnose of preventief onderhoud. Het platform gebruikt de Siemens-brede architectuur voor industriële data-analyse. Het bevat standaard tools voor dataverwerking, -opslag en -analyse. Dit alles draagt bij aan een hogere beschikbaarheid, langere levensduur en meer efficiëntie van spoorsystemen. Wat uiteindelijk resulteert in meer comfort voor de reiziger. Wie wil er nou niet met een trein rijden die betrouwbaar en stipt is?

Voor meer informatie over Railigent klik hier.