Ze is 28 jaar, heeft een hbo-opleiding Personeelsbeleid en de master Beleid, communicatie en organisatie gehaald. En nu is ze groepsleider Service Operations van een club technische mannen. Maak kennis met Esmee Vonk van Siemens Mobility. “Ik heb natuurlijk niet zo’n technische achtergrond, maar als je interesse toont en niet net doet of je alles al weet, dan gaat het goed.”

Esmee Vonk geeft bij Siemens Mobility leiding aan 21 man. Inderdaad, het zijn allemaal mannen, die de service verzorgen voor RCM (Road and City Mobility). “Mijn uitdaging zit niet in de techniek, maar in de mensen. Ik vind het heel leuk om vakmensen aan te sturen. Ze hebben passie voor hun vak en doen iets tastbaars. Ik faciliteer hen om hun werk zo goed mogelijk te doen.”

Enthousiasmeren

Op de middelbare school was Esmee nooit geïnteresseerd in techniek. “Ik vond het allemaal heel abstract. Technici waren voor mij specialisten die de hele dag solistisch aan een werktafel of achter de computer werken. Dit leek me totaal niks voor mij en ik kon me niet voorstellen dat techniek veel meer inhield dan dat.” Volgens Esmee mogen scholen meer aandacht aan de toepassing van techniek in het dagelijkse leven besteden. Natuurkunde was voor mij veel te abstract. Pas in mijn werk zie ik dat de geleiding en eigenschappen van materialen van belang zijn voor de lasbaarheid van een pijpleiding of de verkeerssystemen van Siemens.”Er zou meer geïnvesteerd mogen worden om scholieren te enthousiasmeren voor techniek en techniek te laten leven. Daar ligt volgens mij nog wel een uitdaging. Het is juist geweldig om te zien hoe diverse componenten samenhangen en door techniek een proces laten werken, of dit nu een fabriek of een verkeerssysteem is.”

Bij haar eerste werkgever Stork kwam Esmee voor het eerste in aanraking met de technische wereld. Hier werkte ze als management trainee in korte tijd op vier verschillende plekken in het technisch onderhoud voor Olie & Gas bedrijven, zowel offshore als onshore. Uit eigen initiatief volgde zij nog een basisopleiding Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek “Dat was heel interessant: ik raakte meer betrokken bij de techniek. Het feit dat mijn vriend een lasbedrijf heeft, helpt ook. Hij leert mij nu lassen.” Na het traineeship werd zij projectleider Werktuigbouw, waarbij ze ervaring opdeed om met een team lassers en monteurs pijpleidingen en stalen constructies te vervangen voor industriële klanten.

Familiegevoel

Met Siemens kwam zij eerder al in aanraking toen ze voor een bijbaantje een interview had met HR-directeur Wouter Vlasblom, die inmiddels met pensioen is. “Zijn verhaal over Siemens sprak me erg aan, zeker toen hij vertelde over het familiegevoel, de hoge betrokkenheid van het personeel, maar ook over de terreinen waarop Siemens zich allemaal beweegt.” In juni 2015 trad Esmee Vonk bij Siemens in dienst en werkt daar nu met veel plezier. “Nogmaals, ik hoef niet zelf een kast in bedrijf te kunnen stellen, maar ik vind het wel heel leuk om op hoofdlijnen te weten wat mijn vakmensen doen. Affiniteit met de business en met elkaar iets bereiken, dat vind ik mooi.”

Hier kunt U meer lezen over Esmee Vonk en het werk van haar afdeling Service Operations Mobility.  Hier vindt u een overzicht van vacatures.