Zaterdag 13 juni organiseert Bouwend Nederland voor de tiende keer de Dag van de Bouw en kan men in het hele land diverse bouwprojecten bezoeken. Ook het project Leidsche Rijn Centrum, waarvan de Stadsbaantunnel een onderdeel is, zet de deuren open.

Leidsche Rijn is een omvangrijke uitbreiding van de stad Utrecht. Op termijn zullen er zo’n 100.000 mensen wonen. Het project loopt sinds 1995 en is voor tweederde klaar: er zijn circa 22.000 woningen gerealiseerd waarin 60.000 mensen wonen. In het hart van Leidsche Rijn verrijst een bruisend centrum met winkels, kantoren, woonruimte en diverse voorzieningen.

Ondergrondse verkeersader

Het centrum wordt ondergronds ontsloten via de Stadsbaantunnel, die parallel aan de A2-tunnel van noord naar zuid onder het winkelcentrum door loopt. De Stadsbaantunnel is 500 meter lang en 22 meter breed. ‘We wilden de verkeersoverlast in het nieuwe centrumgebied minimaliseren’, vertelt Anne Wittekamp, afdelingshoofd Realisatie bij de gemeente Utrecht. ‘Ieder etmaal rijden op deze locatie zo’n 150.000 voertuigen in beide richtingen onder het centrum door. Het bovengronds afwikkelen van deze verkeersstromen zou een enorme impact hebben op de leefbaarheid en luchtkwaliteit. Daarom hebben we voor een tunnel gekozen.’

Berlijnplein

De tunnel is fraai weggewerkt in de omgeving. Op het tunneldak is een plein aangelegd, dat tijdens de Dag van de Bouw officieel wordt geopend: het Berlijnplein. De gemeente heeft er een deel van de historische perronkappen van Utrecht Centraal Station uit 1880 laten plaatsen. Zodoende is een overdekte marktplaats ontstaan. De gemeente organiseert er tijdens de Dag van de Bouw diverse activiteiten in samenwerking met de bewoners.

Tunnelbezoek

Men kan zaterdag 13 juni ook deelnemen aan een begeleide wandeling door de Stadsbaantunnel. Deskundigen van de gemeente, BAM en Siemens geven uitleg over de geavanceerde verkeers- en tunneltechnische installaties. Deze zorgen voor een veilige doorstroming van het verkeer in de tunnel. Hoewel het geen Rijkstunnel is, voldoet de Stadsbaantunnel toch aan de Landelijke Tunnelstandaard (LTS). Hiermee is het hoogste veiligheidsniveau geborgd. Als onderdeel van de wandeling bezoekt men ook het controlecentrum van waaruit de tunnelinstallaties dag en nacht worden bewaakt en bediend.

Start rondleiding

Voor de wandeling door de Stadsbaantunnel hoeft men zich niet vooraf aan te melden. Vanaf 10 uur kunt u in kleine groepjes de tunnel bezoeken. De rondleidingen starten vanaf het Berlijnplein.