Digitalisering, automatisering en elektrificatie zijn de speerpunten van Siemens bij het ontwikkelen van vervoersoplossingen. Het bedrijf speelt hiermee in op de groeiende, maar ook sterk veranderende mobiliteitsmarkt.

Megatrends zoals de verstedelijking en de klimaatverandering beïnvloeden diverse aspecten van ons leven. Ze hebben ook gevolgen voor onze mobiliteit. Het wordt drukker op onze wegen en we stoten met z’n allen steeds meer CO2-uit. Dat vraagt om duurzame oplossingen. Siemens ziet groeikansen in de mobiliteitsmarkt, zei de CEO van Siemens Mobility Jochen Eickholt onlangs tijdens de jaarlijkse persbijeenkomst van de divisie in Krefeld. Hij verwacht dat vooral het openbaar vervoer de komende jaren sterk zal groeien.

Stedelijk vervoer

‘De betekenis van mobiliteit neemt toe’, zei ook Sandra Gott-Karlbauer, CEO Stedelijk Transport bij Siemens. Steeds meer mensen wonen in steden. Het beheersbaar houden van de stedelijke mobiliteit is dan ook een thema dat Siemens intensief bezig houdt. ‘Grip houden op het stedelijk vervoer wordt een belangrijke uitdaging voor de komende jaren’, verwacht Gott-Karlbauer. ‘Er zijn forse investeringen nodig. Een goede bereikbaarheid is immers een concurrentiefactor voor steden.’

E-bus Hamburg

Innovaties

Eén van de voertuigen van de toekomst is volgens Siemens de e-bus. Het bedrijf experimenteert momenteel met een hoogperformant laadsysteem voor e-bussen in Hamburg. Daarnaast zette Siemens de afgelopen tijd diverse andere vervoersinnovaties in de markt. Daaronder een tram zonder bovenleiding in Qatar, die slim gebruik maakt van remenergie.

 

Trends

De deelname van Siemens Mobility aan de vervoersbeurs UITP in juni in Milaan staat in het teken van digitalisering, automatisering, elektrificatie. Deze drie vormen de basis voor de mobiliteitsoplossingen van de toekomst. Digitalisering zal leiden tot een hogere beschikbaarheid van trein-, tram- en bussystemen. Zo kunnen slimme IT-oplossingen voor onderhoud en service op afstand storingen en dus vertraging voorkomen. Automatisering verbetert de verkeersdoorstroming, waardoor reizigers stipt hun bestemming bereiken. Ontwikkelingen zoals het e-ticket en digitale informatievoorziening verhogen het reiscomfort.

 

Veiligheid

Metro zonder bestuurder voor Riyad

Jochen Eickholt verwacht dat de mobiliteitsmarkt de komende jaren nog sterk gaat veranderen.Zo brengt Siemens in metrosystemen steeds vaker voorzieningen aan om de voertuigen zonder bestuurder te laten rijden. In sommige aanbestedingen wordt dit zelfs geëist. Eickholt benadrukte wel dat veiligheid steeds voorop staat. ‘Wij leveren zware inspanningen op dit gebied. Aan veiligheid doen we geen concessies.