In het kader van een project rond cybersecurity namen studenten ICT-beheer van het ROC Mondriaan in Den Haag op 30 mei een kijkje achter de schermen bij Siemens Mobility. Een eye-opener.

Het bezoek aan Siemens Mobility in Zoetermeer vormde de afsluiting van een reeks lessen rond cybersecurity in tunnels die Siemens-medewerkers John Vermeer en Louis Bekker de afgelopen maanden op het ROC Mondriaan hebben verzorgd. De studenten waren gefascineerd door de digitale wereld waarin Siemens Mobility actief is: “Je staat er niet bij stil dat in tunnels en bruggen zoveel ICT-gerelateerde zaken zitten. Dit kijkje in de praktijk is een mooie aanvulling op wat we op school leren.”

Cybersecurity

ROC Mondriaan en Siemens nemen deel aan Partners in @ction for CyberTalent (P@CT), een samenwerkingsverband tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid in de Haagse regio. De partners willen de aandacht voor ‘cybersecurity’ binnen het mbo versterken. Studenten worden hierdoor beter klaargestoomd voor HBO-vervolgopleidingen én de arbeidsmarkt. Het initiatief wordt ondersteund door Dutch Digital Delta en het Platform voor Informatiebeveiliging. Wim Rijkers, IT-professional en docent aan het ROC Mondriaan: “Vanaf 2018 weegt het slagen voor keuzedelen mee in het behalen van het mbo-diploma. Deze keuzedelen komen op HBO-niveau terug als minors.

P@CT is een proefproject ter voorbereiding hierop. Met subsidie vanuit het Regionaal Investeringsfonds ontwikkelen we samen met grote bedrijven het keuzedeel rond cybersecurity. Wereldwijd zijn componenten, systemen en netwerken steeds meer met elkaar verbonden. De gevolgen van deze onderlinge afhankelijkheid zie je ook terug bij tunnels en bruggen. Een ongeluk in de Schipholtunnel kan leiden tot een verkeersinfarct in Amsterdam. En wat gebeurt er als de besturing van vitale verkeersinfrastructuur wordt getroffen door een grote cyberaanval? Wij willen de jongeren die nu een ICT-opleiding volgen sensibiliseren voor cyber security. Hun rol op de arbeidsmarkt verandert van systeembeheerder naar operator. Siemens is een uitstekende partner om dit in de praktijk te laten zien. In het kader van de lessen die John Vermeer en Louis Bekker bij ons gegeven hebben, stelden de studenten zèlf een cyber security plan en een security recovery plan op voor een deel van een tunnel. Dat was een echte eye-opener.”

Testomgevingen

Tijdens de rondleiding bij Siemens Mobility werden de studenten ondergedompeld in de praktijk. Een boeiende ervaring. “Niets is zo veranderlijk als ICT”, klonk het. “We leren veel op school, maar bedrijven zijn vaak net een stapje verder of werken met andere systemen.” De studenten bekeken bij Siemens onder meer de PLC-besturingskasten die bij de Stadsbaantunnel in Utrecht horen. Op deze installatie is de werking van de tunnelbesturing en alle losse onderdelen die de veiligheid in de tunnel borgen (camera’s, matrixborden, etc.) volledig getest alvorens Siemens het systeem in de praktijk implementeerde. Deze testomgeving zal in de toekomst ook worden ingezet voor het testen van software-updates.

Noord/Zuidlijn

Ook voor de centrale besturingsinstallatie (CBI) en het cameratoezichtsysteem van de Noord/Zuidlijn heeft Siemens Mobility in Zoetermeer een testomgeving die vrijwel voor 100% representatief is voor de situatie buiten. Alle software-updates worden er getest voor ze worden ingespoeld in het live-systeem. De door Siemens geleverde CBI voor de Noord/Zuidlijn, die medio 2018 in bedrijf gaat, wordt in Zoetermeer continu up-to-date gehouden. Op termijn zal ook de besturing van de andere metrolijnen in Amsterdam worden overgeheveld naar dit systeem.

Blik verbreden

De rondleiding lokte veel nieuwsgierige en enthousiaste vragen uit. Voor Louis Bekker en John Vermeer was het een mooie ervaring om de blik van ICT-studenten te mogen verbreden. “Voor herhaling vatbaar”, concluderen ze. “We zien het als een maatschappelijke verplichting om jongeren mee te nemen in de technologische kansen en bedreigingen van deze tijd. Daarnaast zijn ICT-studenten van nu onze toekomstige medewerkers. We stimuleren hen graag om door te studeren en te blijven leren.”