Den Haag had tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart een leuke primeur: de stemtram. In samenwerking met AD/Haagsche Courant werd een Avenio tram van Siemens omgebouwd tot rijdend stembureau. Hagenaars en Hagenezen konden in de tram op lijn 11 tussen Scheveningen Haven en Rijswijkseplein, gratis meerijden en hun stem uitbrengen.

De gemeente Den Haag was direct enthousiast voor het idee en werkte volop mee. Burgemeester Pauline Krikke en wethouder Tom de Bruijn brachten zelf hun stem in de tram uit. “De tram staat voor mij ook symbool voor het vrolijke karakter van de verkiezingen: toch altijd een feestelijk moment in onze democratie”, aldus burgemeester Krikke in het AD.

HTM-directeur Jaap Bierman verwees in het AD op een dubbelzinnige manier naar de lage vloer van de Avenio. ,”Deze tram maakt stemmen laagdrempelig. Zo helpen we om de democratie letterlijk naar de mensen toe te brengen.”

Volgens woordvoerder Marijke Poppelier van de HTM hebben zo’n honderd mensen gebruik gemaakt van de unieke mogelijk om te stemmen. “Het is niet spectaculair, maar wat we wel heel leuk vonden dat het vooral veel jongeren heeft aangetrokken. Die vonden het een aardige manier van stemmen.”