Haris Habib (26) doet in het kader van zijn Graduate Programm ervaring op bij Siemens in Australië. Hij praat er mee op hoog niveau. Haris nam al vroeg in zijn studiecarrière een kijkje over de grens. Hij rondde in drie jaar tijd zijn bachelor Werktuigbouwkunde aan de TU Delft af. Aansluitend liep hij twaalf maanden stage in Zürich en München. “Ik werkte bij een voormalig Siemens-bedrijf waar de Siemens-cultuur nog sterk aanwezig was. Ik voelde me daar meteen thuis.”

Graduate Programm

Nadat hij zijn master op zak had, begon Haris bij Siemens Nederland aan een Graduate Programm. Eerst werkte hij acht maanden bij Siemens Mobility in Zoetermeer. Hij zette er een onderhoudsmanagementsysteem op en was betrokken bij de voorbereidingen op de komst van het spoorbeveiligingssysteem ERTMS. Terugblikkend op deze periode realiseert hij zich hoe ontzettend veel hij geleerd heeft.

Projectmanagement

In september reisde Haris af naar Melbourne. Hij gaat acht maanden ervaring opdoen bij Siemens Australië. Zijn nieuwe collega’s kunnen echter ook veel van hem leren. “ERTMS is een Europees systeem waar in Australië met grote ogen naar wordt gekeken. Op het vlak van spoorbeveiliging is men hier veel minder ver dan in Europa. Ik kan dan ook meepraten op een vrij hoog niveau.” Bij Siemens Mobility in Nederland verdiepte Haris zich in customer service, tenderen en presales. In Australië verkent hij het vak van projectmanager. Hij is betrokken bij meerdere projecten rond spoorelektrificatie. “Spannend! Aangezien ik in Nederland vooral interne werkzaamheden verrichtte, kwam ik niet vaak met klanten in contact. Hier – aan de andere kant van de wereld – heb ik wekelijks overleg met de regionale spoorbeheerder. Dat geeft me best een kick.” Mooi meegenomen is het feit dat zijn Engels er snel op vooruit gaat. “Onze klant is heel veeleisend en corrigeert zèlfs onze teksten. Mijn Australische collega’s vinden het niet fijn, maar ik geniet ervan om op deze manier beter Engels te leren.”

Vertaalslag

“Siemens is een prachtig bedrijf”, zegt Haris. “De organisatie is zó breed dat je altijd iets vindt wat bij je past. Ik begin mezelf pas nu te ontdekken. Als techneut vind ik het leuk om met de ingenieurs in Australië te praten en hun teksten en ideeën te vertalen naar een verhaal dat ook beslissingmakers met een niet-technische achtergrond begrijpen. Het is een cliché, maar technische taal is voor buitenstaanders vaak moeilijk te volgen.”

Kangoeroes en koala’s

Klopt de veel gehoorde bewering dat Melbourne de meest bewoonbare stad ter wereld is? “Het is hier inderdaad schitterend, zeker nu de zomer begint. Melbourne is een hele grote stad. Ik werk in het central business district en woon in een hele leuke buitenwijk. Ik kon gelijk op stap met een Duits meisje dat net als ik het Siemens Graduate Programm volgt. Inmiddels hebben we een vriendenkring van zo’n 15 personen. We maken vaak trips door de prachtige natuur. De kangoeroes en koala’s springen je hier om de oren!”

Toekomst

Over een half jaar komt Haris terug naar Nederland voor de derde en laatste ronde van het Graduate Programm. En daarna? Sluit hij niet uit dat hij ooit terugkeert naar Australië. “Mijn Duitse leidinggevende in Melbourne heeft precies hetzelfde traject gevolgd als ik. Dus wie weet…”