Op 27 september 2017 hebben Siemens en Alstom een Memorandum of Understanding getekend om de mobility-activiteiten van Siemens met Alstom te combineren. Een historische beslissing voor de internationale mobility-industrie.

Met deze ‘fusie van gelijken’ wordt een Europese kampioen in de mobility-business gecreëerd met een uniek innovatief en operationeel potentieel. De complementaire sterke punten van twee krachtige merken en hun lange ervaring in de transportindustrie komen samen waardoor een nieuwe entiteit ontstaat waarop men kan bouwen.

Klanten zullen in grote mate kunnen profiteren van een goed uitgebalanceerde, verbeterde geografische aanwezigheid, een omvangrijk portfolio en aanzienlijke investeringen in digitale diensten. De combinatie van knowhow en innovatieve kracht van beide ondernemingen zal leiden tot cruciale innovaties en kosteneffectieve en snellere responstijden, waardoor het nieuwe fusiebedrijf sneller aan de eisen van de klanten kan voldoen.

Siemens heeft een meerderheidsbelang in de nieuwe onderneming, die na de wettelijke goedkeuring naar verwachting eind 2018 haar activiteiten zal starten. Het wereldwijde hoofdkantoor en het hoofdkantoor voor Rolling Stock wordt gevestigd in Parijs. Het hoofdkantoor voor Mobility Solutions zal zich in Berlijn bevinden. Het fusiebedrijf krijgt een notering aan de Franse beurs en wordt volledig geconsolideerd in de jaarrekening van Siemens.

Voor continuïteit op managementniveau zal Henri Poupart-Lafarge, de huidige CEO van Alstom, voor een termijn van vier jaar aantreden als CEO van de nieuwe onderneming. De CEO van Siemens Mobility, Jochen Eickholt, is verantwoordelijk voor het integratieproces en zal bovendien een belangrijke rol spelen in de nieuwe onderneming.

Totdat de fusie is afgerond, zullen Siemens Mobility en Alstom hun dagelijkse activiteiten als afzonderlijke ondernemingen voortzetten. Meer informatie vindt u in het persbericht.