Een uur voor het begin van hun laatste onderdeel, de Endurance, riepen de studenten van Formula Student Team Delft nog de weergoden aan: “More rain please! #fs2015”. En dat hielp: een flinke bui zorgde voor een natte baan en dat gaf het Delftse team met hun zelfontwikkelde regenbanden een groot voordeel. Hun zelfgebouwde elektrische racewagen won dit weekend het overall klassement in de ontwerp- en racewedstrijd Formule Student UK, na een zenuwslopende puntenrace met de universiteiten van Zurich, Karlsruhe en Stuttgart. Daarmee prolongeerden ze hun titel en behielden ze hun tweede plek op de wereldranglijst met 700 deelnemende universiteiten.

Kleine banden

De Delftse studenten staan bekend om hun ultralichte elektrische racewagens, waarmee ze in het verleden al vaak veel zwaardere en krachtigere concurrenten versloegen in de puntenklassementen van Formula Student. Het zijn kleine maar potente racewagens, die in ongeveer 2 seconden naar 100 km/u kunnen acceleren. Dit jaar ontwikkelden de studenten ook hun eigen ultralichte banden. ‘Helaas waren onze Dry Compound banden, voor op de droge baan, nog niet geleverd dus we reden de hele competitie noodgedwongen op de regenbanden”, vertelt team manager Stijn Pennings. “Desalniettemin stonden we zaterdag aan het eind van de dag slechts 1.6 punten, van de mogelijke 1000, achter op onze grootste concurrent, het team van ETH Zurich. Uiteraard zijn we toen flink wat regendansjes gaan doen, in de hoop op regen tijdens de afsluitende duurproef.”

Regen

Op zondag kwam die langverwachte regen, waardoor de Delftse studenten eindelijk het maximale uit hun auto konden halen. Siemens sponsort FS Team Delft
Precies in de periode waarin de top 5 het afsluitende onderdeel Endurance moest rijden, trok een typische Engelse regenstorm over het circuit van Silverstone. Op een kletsnatte baan reed de Delftse auto de tweede tijd, veel sneller dan de meeste teams op een droge baan, en stelde daarmee de overwinning veilig.

 

Op nummer 1

Ieder jaar bouwt het team een Formula Student auto voor de Formula Student competitie, een unieke internationale wedstrijd van de Society of Automotive Engineers. Aan Formula Student UK deden 120 teams mee uit 25 landen. Wereldwijd doen er 700 teams mee aan deze competitie. Het team van de TU Delft staat door deze overwinning nummer 1 op de wereldranglijst. Over twee weken zal het team van Delft de titel proberen vast te houden op het circuit van Hockenheim in Duitsland. Deze competitie geldt als het officieuze wereldkampioenschap. Siemens Mobility is als sponsor aan het Formula Student Team Delft verbonden.