De mogelijkheid om internationaal kennis en ervaring te delen met collega’s behoort tot de grote troeven van de Siemens-organisatie. Dit leidt vrijwel altijd tot een win-win-situatie, want beide partijen steken er wat van op. Nuno Manuel Pereira uit Portugal leerde in het kader van een uitwisselingsprogramma de kneepjes van het vak bij Siemens Mobility in Zoetermeer.

Nuno Manuel Pereira is Business Administrator voor de unit Intelligent Traffic Systems (ITS) van Siemens Portugal. Deze bestaat sinds 2013 en heeft contracten met de grootste steden in het land. De activiteiten op onderhoudsgebied zijn de afgelopen jaren gegroeid. Om de business van ITS in Portugal verder uit te kunnen bouwen, wilde Nuno weten hoe men predictive maintenance en andere dienstverlening aan klanten bij Siemens Mobility in Nederland aanpakt. “De collega’s in Nederland zijn wat dat betreft een stuk verder dan wij. Ik was benieuwd naar hun projecten, hun marktbenadering en de wijze waarop ze hun processen inrichten. Daar kunnen we in Portugal van leren.”

Nuttige gesprekken

In Zoetermeer sprak hij met collega’s in verschillende functies: commercieel en financieel medewerkers, projectcontrollers, maar ook engineers. “Ik wil als financieel medewerker óók begrijpen welke technologie er achter onze oplossingen zit. De Nederlandse collega’s waren heel open en altijd bereid om antwoord te geven op mijn vragen. Ik ben een stuk wijzer geworden. Ook ben ik een kijkje gaan nemen op enkele grote projecten.”

Jong en ambitieus

Vooral de strakke organisatiestructuur, de heldere rolverdeling en scherpe marktbenadering van Siemens Mobility in Nederland is Nuno opgevallen. “Ons eigen ITS finance-team bestaat momenteel uit drie medewerkers. De teamspirit is groot: we zijn relatief jong en ambitieus en geloven sterk in het groeipotentieel van onze business. Mobiliteit heeft een sterke impact op de maatschappij als geheel. Het is ook een sector waarbij iedereen zich wat kan voorstellen. We willen de komende jaren professionaliseren en duidelijke rollen definiëren. Zo moeten controlling en sales rollen gesplitst worden. Verder zijn we in gesprek over onze marktbenadering.”

Focus op kwaliteit

Hij omschrijft de Portugese markt als uitdagend. “Wij hebben onze eigen, specifieke regelgeving en processen voor openbare aanbestedingen. De wijze waarop prijzen worden bepaald is anders dan in Nederland. Portugal heeft – al zeker op mobiliteitsvlak – lang niet zo’n goed onderhouden infrastructuur als Nederland. Er is ook minder geld beschikbaar voor innovatieve projecten. De concurrentie is aggressief. We moeten we opboksen tegen tal van kleine prijsvechters. We merken wel dat klanten stappen beginnen te maken om de infrastructuur te renoveren. Ook streven ze naar het afsluiten van onderhoudscontracten voor de lange termijn. Aan ons de uitdaging om opdrachtgevers ‘op te voeden’ en te tonen wat écht kwalitatief onderhoud is.”

Internationaal netwerk

De ervaring die Nuno in Nederland opdeed, kan hierbij zeer nuttig zijn. “We gaan mijn kennis van de Nederlandse strategieën en ideeën volop inzetten. Wat ook heel nuttig is: ik heb nu een veel sterker netwerk. Binnen Siemens spreken we onze internationale collega’s vaak telefonisch, maar een persoonlijke ontmoeting brengt meer diepgang aan. Je komt tijdens één-op-één gesprekken sneller op ideeën en nieuwe businesskansen. Ik weet nu goed welke collega’s in Nederland waarvoor verantwoordelijk zijn en kan ze makkelijker benaderen als ik vragen heb. Aan dit netwerk gaan wij de komende jaren nog heel veel hebben!”

Outside partner

Maar niet alleen de collega’s in Portugal profiteren van de Nederlandse expertise. Dit geldt ook omgekeerd. Zo heeft het team van Nuno een groot contract in de wacht gesleept voor de installatie, het operationeel houden en onderhouden van een bike sharing-project in Lissabon. “Dit kan weer leiden tot nieuwe kansen en projecten. Het toont ook aan hoe we op de relatief kleine Portugese markt heel innovatief bezig zijn. We delen onze kennis en ervaring graag met onze buitenlandse collega’s en kunnen ondersteunen bij soortgelijke projecten in hun eigen land. Als een outside partner voor pilotprojecten. Laten we samenwerken en hopelijk ook samen business doen!”

Win-win

Nuno keerde na zijn verblijf in Nederland met frisse ideeën en vol ambitie terug naar huis. Waar een uitwisselingsproject al niet goed voor is… “Precies dáár ligt de kracht van Siemens. We hebben binnen de organisatie veel talent. Het delen van kennis en ervaring is zeer waardevol. Ik beschouw het als een win-win om elkaars business te leren kennen. Je wordt er allebei sterker van. Ik kan al mijn collega’s adviseren om in mijn voetsporen te treden.”

Open cultuur

Los van het zakelijke aspect heeft Nuno ook op cultureel vlak genoten van Nederland. “In mijn vrije tijd heb ik veel gewandeld. Jullie mooie, groene landschap leent zich daar uitstekend toe. Verder heb ik steden als Delft, Amsterdam en Rotterdam bezocht. Wat me opvalt, is de openheid in Nederland. De mensen lijken wat minder gestrest dan in Portugal. Ik werd overal, in uitstekend Engels, vriendelijk bediend en te woord gestaan.”