Elektrische auto’s alleen zullen niet volstaan om de uitstoot van schadelijke emissies in de toekomst significant te reduceren. Siemens ontwikkelt nieuwe technologie die ons in staat stelt om eenvoudiger verschillende vervoerswijzen te combineren. In steeds meer steden duiken intelligente mobiliteitsplatforms op.

De auto parkeren bij het treinstation, dan verder reizen met de trein en tot slot de bus of een huurfiets nemen naar je eindbestemming. In theorie kunnen we ons probleemloos verplaatsen zonder eigen auto, maar de praktijk is weerbarstiger. Het ontbreekt op verschillende niveaus aan integratie tussen de vervoerssystemen. Zo gebruiken we tijdens het reizen vaak meerdere apps waarvoor we ons op voorhand moeten registreren.

Route op basis van gebruikersprofiel

In het Zwitserse Sankt Gallen bewijst Siemens met partners dat dit ook makkelijker kan. Siemens ontwikkelde voor het spoorbedrijf Südostbahn een nieuw mobiliteitsplatform. De bijbehorende app zet een route uit op basis van je gebruikersprofiel. Hij zet ook je eigen auto in als onderdeel van de reisketen. De app is zelfs in staat om te betalen voor het parkeren nabij het treinstation. De projectpartners testen momenteel een nieuwe manier van afrekenen. In plaats van vooraf een ticket te kopen, wordt de afstand die je aflegt met het openbaar vervoer automatisch bijgehouden, waarna je eenvoudig afrekent via de smartphone.

Digitale reisassistent

“De dienstverlening van verschillende vervoersaanbieders moet beter met elkaar worden verbonden”, aldus Steven Ahlig, hoofd Innovative Technologies bij Siemens Mobility. “Wij ontwikkelen het platform dat hiervoor nodig is.” Onder meer door de overname van de Duitse softwareprovider HaCon heeft Siemens de kennis over de bouw van gebruiksvriendelijke apps voor routeplanning sterk kunnen uitbouwen. Ook in Dubai en München worden de komende tijd nieuwe mobiliteitsplatforms gelanceerd. Wie met het vliegtuig reist, kan zich in München binnenkort van zijn eigen huisdeur tot aan de gate laten begeleiden door een digitale assistent op de smartphone. Uiteindelijk kan deze digitale ontwikkeling ook leiden tot minder woon-werk-verkeer.