Studenten van het Formula Student Team Delft hebben op 12 januari het design van hun Formula Student auto onthuld in het Airborne Siemens Fieldlab in Ypenburg. Een spannend moment, niet alleen voor het team maar ook voor de (internationale) concurrenten. Welk technisch vernuft wordt dit jaar toegepast? De livestream van de presentatie van het team werd dan ook goed bekeken.

Grootste competitie ter wereld

Ieder jaar bouwt een team van de TU Delft een auto voor de internationale Formula Student competitie. Het is de grootste ontwerpcompetitie ter wereld met meer dan 500 deelnemende studententeams. Het doel van de competitie is om een zo compleet mogelijke auto te ontwerpen en hierdoor studenten meer praktijkervaring te geven in engineering en projectmanagement. Kenmerkend aan de racewagens is dat ze ontzettend snel kunnen accelereren: van 0 naar 100 km/h in slechts 2.2 seconden. Bij de designpresentatie toont het team voor het eerst het ontwerp van de auto waar zij deze zomer mee gaan racen. Siemens Mobility is een van de sponsoren van het FS team Delft.

Volledig elektrisch 4-wiel aangedreven

Het ontwerp van de auto van 2017 heeft veel weg van een Formule 1 auto. De auto heeft een open-wielconfiguratie, een monococque constructie van koolstofvezel, een aerodynamisch pakket met DRS (Drag Reduction System) en is volledig elektrisch 4-wiel aangedreven. Zowel de ophanging en demping als alle elektronica zijn volledig door het team ontwikkeld, de motoren zijn ingebouwd in de wielen. Hierdoor heeft de auto bijzonder sportieve eigenschappen en is tegelijkertijd makkelijk te besturen. De belangrijkste eigenschappen van de auto worden in dit filmpje weergegeven.

 

Samenwerken

Een belangrijk onderdeel is het leren samenwerken in een team. De elektrische racewagen bouwen is niet het doel, maar wel om vanaf een leeg vel papier een project op te starten en binnen een strakke tijdsplanning tot een succes te maken. De afgelopen jaren is het team hier zeer succesvol in geweest. In 2015 werd de competitie gewonnen en vorig jaar eindigde het team als tweede op de wereldranglijst. Alle studenten spenderen een jaar bij het team om meer praktijkkennis op te doen en uiteindelijk een betere ingenieur te worden.

Passie voor techniek

Siemens Mobility sponsort voor het derde jaar het Formula Student Team Delft, een studententeam van 73 studenten met een passie voor technologie. Zij hoopt met de sponsoring een grotere naamsbekendheid te halen op de Technische Universiteit Delft en technisch talent op te sporen. Inmiddels werkt een aantal oud-deelnemers van het team bij Siemens Mobility. Zij vertelden op de bijeenkomst in Airborne over het werken bij Siemens in relatie tot hun ervaringen bij het FS Team. “We hebben veel behoefte aan jonge, gemotiveerde, mensen die een passie hebben voor techniek, goed opgeleid zijn en die we kunnen inzetten op onze complexe opdrachten”, aldus Bart Smolders, directeur Mobility bij Siemens Nederland.

Team Formula studententeam 2017