“Veel bijgeleerd, ontzettend veel plezier beleefd en teveel gegeten!” Zo kijken de deelnemers aan de hackathon van Siemens Mobility terug op een geslaagd weekend waarin ze in competitieverband op zoek gingen naar een toekomstvisie voor mobiliteit en deze ook uitwerkten.

Het idee om een hackathon te organiseren ontstond via de ideeën-bus waarin medewerkers van Siemens Mobility hun initiatieven voor teambuilding en business development kunnen stoppen. In een mooi gerestaureerde hoeve, met grote ruimtes voor groepssessies en een flinke keuken, organiseerden de deelnemers hun eigen weekend van A tot Z. Er waren teams om voor het eten en drinken te zorgen, een Nerd-quiz te organiseren, foto’s te maken en het vervoer van spullen en deelnemers te faciliteren.

Uitdagende opdracht

Het weekend werd afgetrapt met een Chinees buffet en motiverende toespraken. In groepen van 6 personen gingen de deelnemers aan de slag met de volgende opdracht: ‘Formuleer een toekomstvisie voor mobiliteit en selecteer technieken om deze visie in één weekend uit te werken.’ De teams werkten op basis van de scrum-methode in sprints van enkele uren. Ramen werden volgeplakt met post-its en doelen constant bijgesteld om het einddoel succesvol te halen. Gaandeweg werd de tent helemaal verbouwd: alle tafels waren bezet en stonden vol met hardware, 3D-geprinte onderdelen, laptops en zelfs complete carrosserieën.

Punten scoren

De vijf teams konden punten scoren voor hun idee en de uitwerking ervan, de onderlinge samenwerking, de quiz met IT-vragen en de eindpresentatie. Ze werden uitgedaagd om hun installaties aan een Topaas-toets te onderwerpen en gemotiveerd om zoveel mogelijk nieuwe technieken te leren kennen en uit te proberen. Daaronder presentatietechnieken met Powerpoint, Powtoon-animaties en toneelstukjes, maar bijvoorbeeld ook Fusion360, Github, Augmented Reality en Visual Studio. Als een techniek niet haalbaar bleek, stapten de teams snel over naar een andere. De eerste resultaten waren al zichtbaar op vrijdagavond. Er waren opstellingen met camera’s, een regenpijp om een tunnel voor te stellen, 3D-brillen en zelfs een rijdende auto gebaseerd op de open source microcontroller Arduino.

Eten en plezier

Naast hard gewerkt hebben de deelnemers veel lol gehad en goed gegeten. De ‘gastronomieteams’ hadden flink ingekocht: van Albanese koekjes tot Marokkaanse couscous en Nederlandse krentenbollen. Ze kregen visite van collega’s die zelf niet deelnamen aan de hackathon maar wel nieuwsgierig waren naar wat er gebeurde. Op zaterdagavond plofte een deel – toch wel moe van het harde werken – neer op de comfortabele bank.

En de winnaar is…

Op zondagmiddag arriveerde de jury: Siemens Mobility-directeur Bart Smolders, ondersteund door zijn zoon, en Business Unit Manager Léon Soulier om samen met Frenk Mulder en Renard Kox ,vanuit de organisatie, het oordeel te vellen. De 5 teams presenteerden hun installaties: een zelfrijdende auto met stem-gestuurde bestelservice, tolheffing met coulanceregeling, diagnose met QR-codes, bediening met stem en gebaar-herkenning en CCTV met slimme overlays. Het Team Rood, dat de zelfrijdende auto bedacht, ging er met de hoofprijs vandoor.