Het onlangs geopende Airborne Siemens FieldLab in Ypenburg is een hotspot waar bedrijven, onderwijs en overheid samen werken aan de digital factory. Oftewel ‘the place to be’ voor de designpresentatie van de auto van het Formula Studententeam Delft 2016.  

Unieke wedstrijd

Ieder jaar bouwt het team een Formula Student auto voor de Formula Student competitie, een unieke internationale wedstrijd van de Society of Automotive Engineers. Tijdens het bouwen van de elektrische auto krijgen studenten een platform waarmee ze engineering en projectmanagement ervaring kunnen opdoen.

Bij de designpresentatie toont het team voor het eerst het ontwerp van de auto waar zij deze zomer mee gaan racen. Teammanager Bas aan de Stegge: “De bruisende atmosfeer van techniek maakt dat dit fieldlab perfect past bij ons project.”  De presentatie was een spannend moment, niet alleen voor het team maar ook voor de (internationale) concurrenten. Welke technisch vernuft wordt dit jaar toegepast?  De livestream van de presentatie werd dan ook druk bekeken.

Innovatief: alles in het wiel

Het ontwerp van 2016 kenmerkt zich door het innovatieve innerwheelconcept. Hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte in het wiel: elektromotoren, overbrenging, remsysteem, alles wordt in het wiel geplaatst. Bovendien maakt het spaken overbodig, wat de auto nóg lichter maakt. Dit concept wordt in de livestream toegelicht.

 

Succesvol

Een belangrijk onderdeel is het leren samenwerken in een team. De auto is bouwen is niet het doel, maar wel om vanaf een leeg vel papier een project op te starten en binnen een strakke tijdsplanning tot een succes te maken. De afgelopen jaren is het team hier zeer succesvol in geweest. Vorig jaar werd de competitie zelfs gewonnen. Alle studenten spenderen een jaar bij het team om meer praktijkkennis op te doen en uiteindelijk een betere ingenieur te worden.

Passie voor techniek

Siemens Mobility sponsort voor het tweede jaar het Formula Student Team Delft, een studententeam van 75 studenten met een passie voor technologie. Siemens hoopt hiermee een grotere naamsbekendheid te halen op de Technische Universiteit Delft en technisch talent op te sporen. “We hebben veel behoefte aan jonge mensen die een passie hebben voor techniek, goed opgeleid zijn en die we kunnen inzetten op onze complexe opdrachten”, aldus Frank Hagemeier, directeur Mobility bij Siemens Nederland.