Stralende gezichten bij Siemens Mobility in Zoetermeer. Noorhan Helmy is Cum Laude geslaagd voor haar masteropleiding Transport, Infrastructure and Logistics (TIL) aan de TU Delft. Ze kreeg de grootste complimenten voor haar afstudeerwerk: de ontwikkeling van een zelflerend model dat verkeersstromen op kruispunten kan voorspellen.

Noorhan heeft Italiaanse en Egyptische roots. Ze is afkomstig uit Caïro. In 2015 startte ze aan de TU Delft haar masteropleiding. Ze wijdde haar thesis aan het inzetten van artificiële intelligentie om proactief verkeersmanagement mogelijk te maken. “Intelligente voertuigen en infrastructuur fascineren mij.”

Neurale netwerken

Bij Siemens Mobility ontwikkelde Noorhan op basis van neurale netwerken een model dat ongeveer 30 seconden op voorhand voorspelt wanneer voertuigen aankomen op een kruispunt. Dit geeft de controller van verkeerslichten voldoende tijd om groen-licht-beslissingen te nemen, waardoor weggebruikers de juiste snelheidsadviezen krijgen. Noorhan vergeleek het neurale netwerk dat ze ontwikkelde met het alom geaccepteerde analytische verkeersstroom-progressiemodel dat wordt toegepast in state-of-the-art controllers. Ze voedde haar model met data, trainde en testte het op een kruispunt met een variëteit aan verkeertoestanden. Haar model bleek in veel situaties tot wel 40% beter te presteren dan het huidige analytische model.

Prachtig eindcijfer

Haar onderzoek vond plaats onder supervisie van Eddy Verhoeven (Siemens) en Prof. Dr. ir. Bart van Arem, Dr. ir. Meng Wang en Dr. ir. Riender Happee (TU Delft). Het beoordelingscomité was unaniem in zijn oordeel: een 9,0. Noorhan is hier ontzettend blij mee: “Ik had het niet verwacht, maar er wel op gehoopt.” Eddy Verhoeven: “Noorhan ging een stap verder om de superioriteit van haar model aan te tonen ten opzichte van de traditionele alternatieven. Het vergt karakter en uithoudingsvermogen om de confrontatie aan te gaan met het establishment. Noorhan is een ware vernieuwer, die het verschil maakt. Siemens wil in het kader van haar digitaliseringsstrategie vertrouwd raken met de toepassing van artificiële intelligentie. De ervaringen uit Noorhans project zijn ontzettend waardevol om dit te bereiken.”

Veel geleerd

Na een periode van negen maanden bij Siemens Mobility in Zoetermeer gaat Noorhan een nieuwe toekomst tegemoet. “Wat heb ik hier een leuke tijd gehad! Zo mooi dat Siemens mij de kans heeft gegeven om me op persoonlijk en professioneel vlak verder te ontwikkelen. Hartelijk dank aan iedereen die mij heeft ondersteund.” Afstudeerder Jan Cees van Senden gaat op basis van Noorhans model aan de slag met het ontwikkelen van een echt product voor toepassing in de praktijk. Hij heeft de afgelopen twee maanden met Noorhan meegewerkt.