Hoewel een stage in deze tijd anders verloopt dan normaal zijn de afstudeerders en stagiaires bij Siemens Mobility B.V. blij dat ze alsnog ervaring kunnen opdoen binnen het bedrijfsleven. “Dit is zó belangrijk voor studenten. Zelfs vanuit de home office kun je veel bijleren.”


Een aantal van de studenten zie je hier op de foto.

Vanwege COVID-19 bieden veel bedrijven minder stageplekken aan. Ook Siemens Mobility heeft overwogen het aantal stagiairs tijdelijk te beperken. “Persoonlijk contact tijdens de stage vinden wij belangrijk”, zegt stagecoördinator Linda Lanphen. “Dit is momenteel uitdagend. Toen we nog op kantoor werkten, liep ik regelmatig een rondje langs onze stagiairs en afstudeerders. Je zag elkaar vaker en wist beter wat er speelde. Microsoft Teams meetings zijn leuk voor kleine groepen, maar minder persoonlijk dan een fysieke ontmoeting. Toen iedereen thuis ging werken, hebben wij ons afgevraagd of een stage nog zinvol is. Anderzijds hebben we altijd mooie stage- en afstudeeropdrachten voor studenten. Het is een win-win: zij leren van ons en wij van hen.”

Hoe vergaat het de huidige stagiaires en afstudeerders bij Siemens Mobility? Via Microsoft Teams deelden ze hun ervaringen met ons.

Bereikbaarheid meten met Mobility as a Service

“We hebben elke twee weken een virtuele bijeenkomst met alle stagairs”, vertelt afstudeerder Tim van der Zalm. “Gezellig en informatief, maar er gaat uiteraard niets boven persoonlijk contact. Ik had graag wat meer willen ervaren hoe het er op de werkvloer aan toe gaat, maar dat was vanwege COVID-19 nauwelijks mogelijk. Toch steek je ook van een stage vanuit je home office veel op. Je leert solliciteren, je in te werken in een bedrijf en een professionele opdracht uit te voeren.” Tim studeerde bedrijfskunde in Rotterdam en doet momenteel een master informatiemanagement in Tilburg. Binnen het Digital Lab van Siemens Mobility studeert hij af op het project ‘Mobility as a Service’ (Maas). “Ik onderzoek of MaaS in de randstad de reistijd van deur tot deur kan verkorten door een optimale reismix aan te bieden. Het vooronderzoek is klaar, en nu ga ik data genereren. Na mijn afstuderen ga ik op zoek naar een leuke baan om snel professioneler te worden.”

Mobiliteitsplatform op basis van Blockchain-technologie

“Een stage is voor studenten heel belangrijk om praktijkervaring op te doen”, zegt Robin Ören. “Mooi dus dat Siemens Mobility ook in deze tijd stageplekken aanbiedt. Voor mij persoonlijk voelt het vanwege de sociale beperkingen wat meer aan als een schoolopdracht. Een hoger doel van een stage is meer te leren over het bedrijf, maar dat is nu lastig.” Robin studeert informatiebeveiliging aan de Haagse Hogeschool en werkt binnen het Digital Lab aan een mobiliteitsplatform. Hij werkt aan hetzelfde project als Tim van der Zalm, maar ze werken allebei een ander onderdeel van de oplossing uit. “Ik doe onderzoek naar het inrichten van de backend van de oplossing zodat de dataverwerking juist en veilig verloopt. Ik vind het een leuke opdracht en zou na mijn afstuderen best bij Siemens Mobility willen werken. Dit bedrijf biedt veel doorgroeimogelijkheden en dat is wat ik wil. Ik ben heel ambitieus.”

ISO 27001-certificering

Jeffrey Berlijn kende Siemens vroeger vooral van de wasmachines. “Nu heb ik ontdekt dat ze ook op heel andere terreinen actief zijn!” Als derdejaarsstudent Information Security Management aan de Haagse Hogeschool in Zoetermeer kwam Jeffrey via LinkedIn aan zijn stage. Hij ondersteunt Siemens Mobility met de ISO 27001-certificering. “In het begin heb ik mij grondig ingelezen in de documentatie van Siemens Mobility. Ik maak onderdeel uit van het projectteam en assisteer bij het afronden van het ISMS (Information Security Management System). Hierin heb ik een aantal eigen hoofdstukken gekregen van de ISO 27002. Ook werk ik  aan twee implementatieplannen voor verbeteringen. Ik had verwacht dat Siemens Mobility formeel zou zijn. Dat iedereen ‘u’ zou zeggen tegen elkaar. Maar dat bleek anders te zijn. Iedereen spreekt elkaar aan met ‘je’ of ‘jij’ of de voornaam. Ik zou hier wel willen afstuderen.”

Nieuwe DALI module aansturing vanuit een Siemens PLC

Richard Van ontdekt tijdens zijn stage hoe leuk de mobiliteitssector is. De student werktuigbouwkunde aan de Haagse Hogeschool werkt met een verlichtingssysteem voor tunnels dat Siemens Mobility zelf remote wil kunnen controleren. “Aan mij de taak om dit te onderzoeken. DALI is een internationale standaard bij het beheren van verlichtingssystemen. Ik bouw een testoplossing om te kijken of deze standaard met de PLC’s van Siemens kan communiceren. Op dit moment ben ik bezig met het functioneel ontwerp. Werken met tunnels is interessant. Ik zou er graag nog veel meer kennis en ervaring over willen opdoen.”

Analysing equipment for traveller flow

Robert Karajev zit in zijn vierde jaar technische informatica aan de Hogeschool Rotterdam. Tijdens zijn minor ‘intelligent mobility’ maakte hij ook kennis met elektrotechniek. Bij Siemens Mobility kan hij de opgedane kennis in de praktijk omzetten. “Mijn afstudeeropdracht gaat over traveller flow. Tegenwoordig hangen op perrons veel sensoren om de drukte te meten en te kijken hoe mensen zich bewegen. Ik ontwerp een alternatief voor dit systeem, dat kan worden toegepast bij evenementen of op drukke plaatsen. Dit kan in COVID-tijden helpen de social distancing te borgen. Ik ben klaar met mijn onderzoek, heb de hardware besteld en inmiddels ontvangen. Nu kan ik verder met bouwen. Fijn om met al deze innovatieve systemen te mogen werken.”

Linda Lanphen is blij dat de afstudeerders het ondanks de coronabeperkingen naar hun zin hebben en wat opsteken van hun stage. “Daarom hebben we besloten door te gaan met het aanbieden van stageplekken en krijgen we er vanaf februari 2021 weer veel nieuwe stagiairs bij.”