Ondanks de coronapandemie heeft Siemens Mobility ook dit jaar veel stagiaires en afstudeerders. Een aantal van hen overweegt om na hun studie bij het bedrijf te solliciteren. Ze zijn welkom, want bij Siemens Mobility staan altijd vacatures open.


Op deze afbeelding zie je een paar van de stagiaires afgebeeld.

Heel wat voormalige stagiaires en afstudeerders zijn dan ook inmiddels in dienst gekomen. “Kies na je studie gemotiveerd voor een werkgever”, luidt het advies van Patrick Verspui, Solution Engineer Manager. “Zoek een bedrijf dat bij je past. Bij Siemens Mobility werken we aan grote infrastructuurprojecten. Bijvoorbeeld de nieuwbouw of renovatie van tunnels, bruggen en sluizen. Dergelijke projecten kunnen wel twee jaar duren. Je moet het leuk vinden om alle fases van zo’n project te doorlopen. We zoeken mensen die ondernemend zijn, stevig in hun schoenen staan en goed kunnen communiceren omdat we in grote teams werken, en vaak binnen consortiums met meerdere bedrijven. Je krijgt de kans om verschillende rollen te pakken: van system engineer tot test engineer. Als er binnen een project een bepaalde rol nog vrij is, kijken we altijd eerst binnen het projectteam naar de mogelijke opties. Wie deze uitdaging aan wil gaan en over de juiste de competenties beschikt, kan de rol oppakken en doet hiermee snel nieuwe ervaringen op.”

Voorspellend onderhoud voor railcomponenten

Lina van der Loo zit in haar laatste jaar toegepaste wiskunde aan de Haagse Hogeschool. Ze studeert af op een onderwerp rond RandstadRail. Als afstudeeropdracht bouwt ze bij Siemens Mobility een model om te voorspellen wanneer bepaalde deelcomponenten van RandstadRail vervangen moeten worden. “Ik heb een minor Transportinfra en Logistiek gedaan. De mobiliteitssector vind ik interessant. We hebben er allemaal mee te maken, want iedereen moet van A naar B. Ik moet mijn afstudeerwerk afronden voor het einde van dit jaar. Momenteel bekijk ik hoe ik de data die ik heb verzameld kan prepareren en modelleren. Wekelijks heb ik contact met mijn stagebegeleider. Daarnaast kan ik met vragen ook terecht bij de andere collega’s binnen het Digital Lab.”

Een live video stream op videowall API

Jesper Kuijer, laatstejaarsstudent IoT aan de Haagse Hogeschool in Delft, kent Siemens Mobility van zijn vader, die een tijd voor het bedrijf heeft gewerkt. Hij ontwikkelt een manier om beelden van camera’s in tunnels zo snel mogelijk op het beeldscherm van een PC te krijgen. Opdrachtgevers eisen dit vaak in verband met de veiligheid. Dat hij momenteel van huis uit moet werken, vindt Jesper niet erg. “Ik werk graag op mezelf. Eén keer per week heb ik overleg met mijn stagebegeleider.” Welke kant het na zijn afstuderen opgaat, daar is hij nog niet over uit. “Ik vind de mobiliteitssector en IoT interessant, maar ik hou, door mijn minor Gaming, ook van graphics en simulations. Eén van de twee richtingen wordt het.”

Design interface tussen Projectwise en Relatics

Ook Laurence Soutendijk, derdejaarsstudent software engineering aan de Haagse Hogeschool in Zoetermeer, hinkt nog op twee gedachten: een baan in de gaming- of in de softwaresector. Na zijn stage bij Siemens Mobility gaat hij een minor Gaming volgen. Als stageopdracht maakt hij een interface tussen twee softwaresystemen waar Siemens Mobility mee werkt, zodat de informatie uit beide systemen automatisch wordt gesynchroniseerd en kan worden uitgewisseld. “Ik heb eerst gekeken hoe de systemen werken en of een interface mogelijk is. Nu ben ik bezig met de automatisering ervan. Ik ben blij dat ik aan het begin van mijn stage nog twee dagen per week op kantoor kon werken. Ik woon vlakbij en kon er met de fiets naartoe.”

Distributed optimal control of urban traffic networks

Isaac Seminck is in Vlaanderen geboren, maar heeft ervoor gekozen om aan te TU Delft te gaan studeren. Hij is bezig met zijn master Systems  and Control. “Ik wilde graag buiten België studeren en de TU Delft heeft een goede reputatie. Inmiddels studeer ik in Delft al vijf jaar met veel plezier. In Nederland krijg je als student veel kansen om dingen buiten je studie te doen. Bijvoorbeeld afstuderen bij een bedrijf. Mijn afstudeeropdracht bij Siemens Mobility duurt 12 maanden. Ik ontwerp een verkeersregelaar die verschillende kruispunten gaat controleren op de meest optimale en voorspellende manier. Daarbij maak ik gebruik van de communicatiemogelijkheden tussen de verschillende intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s). Na mijn afstuderen ga ik een baan zoeken. Het lijkt me leuk om manager te zijn van een team dat technische producten maakt.”

Improving Traffic Controllers

Tom Mertens studeert Data Science & Entrepreneurship in Den Bosch. Via zijn professor kwam hij aan een thesisopdracht die hij bij Siemens Mobility kon uitvoeren. “Ik verbeter een smart traffic controller,  waarbij ik mij focus op het onderdeel dat voorspelt hoeveel auto’s er staan te wachten voor een verkeerslicht. Dit doe ik op basis van data van de omringende kruispunten. Ik kijk of ik afwijkende situaties kan detecteren. Zo kan het op maandag tijdens de spits erg druk zijn en op een feestdag totaal niet druk. Mijn model gaat dergelijke informatie doorgeven aan de traffic controller, zodat we betere voorspellingen kunnen doen. Ik heb er in overleg met mijn stagebegeleider voor gekozen om een snelle computer te gebruiken die ik thuis heb staan. Dat is voor dit project geen overbodige luxe, aangezien er veel data mee gemoeid is! Toch ben ik de afgelopen tijd ook af en toe op kantoor geweest om gebruik te maken van de AIMSUN traffic simulator.”