Stage lopen bij Siemens Mobility doe je ook in deze coronatijd niet alleen. Zes studenten delen vanuit hun ‘home office’ via een online meeting hun ervaringen. Ze werken aan uiteenlopende en uitdagende opdrachten.

Kabelberekeningstool 

Nikolai Moliboga, tweedejaarsstudent Elektro Engineering aan de Hogeschool Utrecht, gaat kabelberekeningen versnellen door de kabelberekeningstool te laten communiceren met de database. “Het automatiseren van kabelberekeningen levert tijdwinst op”, vertelt Nikolai. “Als je bijvoorbeeld in een tunnel een nieuwe ventilator gaat plaatsen, heb je soms ook andere kabels nodig. We berekenen altijd eerst of de bestaande bekabeling geschikt is. Daar zijn vaak meerdere mensen mee bezig. Ik maak het mogelijk om veranderingen in de database met één druk op de knop door te sturen naar de kabelberekeningstool. Dit gaat sneller, met minder mensen en een lager risico op fouten. Als ik naast deze opdracht nog tijd overhoud, ga ik als subopdracht een verdeelkast generiek maken.”

Lightrail-netwerk optimaliseren

Dennis van Rooijen, student aan de TU Delft deed voor zijn master Werktuigbouwkunde eerst een master Econometrie. Voor hij in het professionele leven stapt, wil hij nog één keer de techniek induiken en zijn kennis over wiskunde, econometrie en probleemoplossingen combineren binnen een project. Als afstudeeropdracht doet hij onderzoek naar optimalisatie van het lightrail-netwerk van de RandstadRail. Op een bepaald gedeelte hiervan rijden zowel voertuigen van de RET als de HTM. In mijn onderzoek wordt onderzocht hoe de frequentie op deze lijn kan worden verhoogd. Hierbij moet het netwerk worden geoptimaliseerd. “Naar de optimalisatie van met name treinnetwerken is al veel onderzoek gedaan”, aldus Dennis. “Maar treinverkeer is anders dan lightrail-verkeer. Als treinreiziger wil je dat de trein op tijd vertrekt. Op een netwerk waar om de twee minuten een trein vertrekt maakt dit minder uit. Daarom ben ik in plaats van een delay-based netwerk een spread-based netwerk aan het bouwen.” Na zijn afstuderen wil Dennis eerst wat reizen en klussen. Vervolgens gaat hij zich oriënteren op de arbeidsmarkt. “Ik vind naast techniek ook management interessant. Siemens Mobility is een mooi bedrijf. De kwaliteit die Siemens Mobility uitstraalt zie ik terug op de werkvloer. Ik krijg als afstudeerder veel vrijheid om mijn ideeën in te brengen en kan mijn academische kennis toepassen op de praktijk.”

Vlotte verkeersdoorstroming

Na zijn studie International Business startte Tom Mertens de opleiding Data Science & Entrepreneurship aan de Universiteit Tilburg. “Ik ontdekte dat ik techniek een stuk leuker vond dan aanvankelijk gedacht! Als afstudeeropdracht bouw ik een model waarmee situaties op kruispunt A kunnen worden doorgespeeld naar kruispunt B. Onlangs ontving ik de dataset en ben ik gestart met het programmeren. Het is een mooie opdracht, waarbij ik alle ruimte krijg om te doen wat mij het beste lijkt voor het onderzoek. Ik word begeleid door collega’s met veel kennis en ervaring, die tevens openstaan voor verandering. Na het afstuderen ga ik op zoek naar een baan. Welke kant ik op wil? Dat laat ik nu nog even open.”

Drukte op perrons voorspellen

Joris van Dongen, student Elektrotechniek aan de Haagse Hogeschool in Delft, was op zoek naar een afstudeeropdracht rond duurzame energie. Toen dat niet lukte, zocht hij het meer in de richting van IT en data science. “Siemens Mobility paste niet echt binnen mijn vakgebied, maar het bedrijf bood een leuke opdracht aan. Ik vind het gezellig dat er veel stagiairs zijn. Het is leuk om andere afstudeerders en stagiaires om je heen te hebben.” Joris bouwt een model om drukte op treinperrons te voorspellen zodat er tijdig maatregelen genomen kunnen worden als er grote drukte wordt verwacht. Helaas begon hij met zijn opdracht middenin de coronacrisis. Aangezien er veel minder mensen op de perrons waren dan normaal, waren de data niet echt betrouwbaar. Maar het model is klaar, en eind mei levert Joris zijn scriptie in. “Data-analyse op basis van wiskunde bevalt mij goed. Ik ga na deze opdracht eerst wat rust nemen en dan op zoek naar een leuk bedrijf. Ik verdiep me momenteel in Artificial Intelligence. Misschien vind ik daar wel een baan in!”

Cloud-omgeving beveiligingen

Timo Bakkers volgt de opleiding Cyber Security aan de Hogeschool Amsterdam en zit in zijn tweede jaar. Als stageopdracht onderzoekt hij mogelijkheden om het beveiligen van cloud-omgevingen te optimaliseren. “Siemens Mobility biedt diverse digitale services op mobiliteitsvlak aan. Vanzelfsprekend is de beveiliging van inkomende en uitgaande data goed beveiligd. Maar voor Cyber Security geldt dat het altijd beter kan. Je moet het continu goed blijven monitoren.” Binnenkort presenteert Timo zijn adviesrapport aan zijn begeleiders. Wellicht blijft er daarna nog tijd over om het een en ander te implementeren. Voor Timo is het een zeer interessante stageopdracht. Hij heeft veel bijgeleerd over cloud-beveiliging en documentatie. Als hij over twee jaar zijn studie afrondt, wil hij nog een master gaan doen en daarna aan de slag als expert voor cyberbeveiligingen van systemen en cloud-omgevingen binnen een grote organisatie.

File voorspellen

“Leuk dat er bij Siemens Mobility zo veel stagiairs zijn”, zegt Philline Dikker, studente Toegepaste Wiskunde aan de Haagse Hogeschool in Delft. “We praten veel met elkaar over onze afstudeeropdrachten. Ik wilde graag afstuderen bij een groot bedrijf. Siemens Mobility had voor mij een realistische opdracht die paste binnen mijn studie.” Philline bouwt een model om files in tunnels te voorspellen. Hierdoor kan het verkeer bij filevorming worden omgeleid in plaats van door de tunnel te worden gestuurd. “Ik bepaal de drukte aan de hand van data die in de tunnelsystemen en op de kruispunten voor de tunnel worden verzameld. Het model kan al voorspellen hoe druk het over circa 15 minuten in de tunnel wordt. Om de voorspelling nog nauwkeuriger te maken, probeer ik de drukte bij de ingang van de tunnel te simuleren.” In het kader van haar opdracht heeft Philline de verkeerscentrale in Den Haag bezocht. “Interessant om eens mee te maken. Ik word echt blij van deze opdracht! Mobiliteit en verkeerstechniek zijn boeiende vakgebieden.”

Kom ook stage lopen!

“Deze periode hebben we weer een enthousiaste en gemotiveerde groep stagiairs.” zegt stagecoördinator Linda Lanphen. Siemens Mobility heeft altijd verschillende mogelijke stage- en afstudeeronderwerpen. “De samenwerking met studenten is voor ons zeer waardevol. Het werkt twee kanten op: studenten doen praktijkervaring op, brengen een frisse blik mee en verrassen ons vaak met hun resultaten. Op dit moment hebben we maar liefst 12 stagiairs. Studenten krijgen bij ons een vaste begeleider, de nodige trainingen en ook kunnen ze bouwen aan hun netwerk. We hebben genoeg stage- en afstudeeronderwerpen en -mogelijkheden. Daarom maken we graag kennis met studenten die op zoek zijn naar een interessante stageopdracht en een leuke stageplek, ondanks de COVID-19 tijden! Is dit iets voor jou? Neem dan contact op en stuur ons een e-mail: student.mobility.nl@siemens.com.