Niet minder dan 12 stagiairs en afstudeerders beleven ondanks de coronabeperkingen een leuke en leerzame tijd bij Siemens Mobility. In dit artikel vertellen zes van hen over het project waar ze aan werken en hun ervaringen.

Retentieonderzoek Data Services

Casper Maas zit in zijn laatste jaar Ondernemerschap & Retail Management aan de Haagse Hogeschool. Voor zijn afstuderen doet hij een retentieonderzoek voor het Digital Lab van Siemens Mobility. Met retentie worden activiteiten aangeduid om het behouden van bestaande klanten te stimuleren. Het Digital Lab ontwikkelt digitale services voor de mobiliteitsmarkt, onder meer voor OV-bedrijven, gemeenten, private partijen, provincies en ministeries. Casper onderzoekt hoe de services kunnen worden verbeterd. “Ik doe dit op basis van interviews met klanten en collega’s. Hieruit blijkt dat onze digitale services al goed aansluiten bij de verwachtingen van de markt. Op een aantal punten kunnen wij nog verbeteren, en dat pakken we graag op!” Casper kwam bij Siemens Mobility terecht via een online vacature. Hij is niet technisch onderlegd, maar voelt zich goed ondersteund door zijn collega’s. “Na mijn studie wil ik graag de digitale kant op.”

Businessmodel Data Services

Ook Fady Mikhail is afstudeerder bij de serviceafdeling. Hij studeert Finance & Control aan de Haagse Hogeschool en wilde voor zijn afstudeeropdracht aan de slag bij een groot bedrijf. “Siemens Mobility bood me aan een businessmodel voor haar dataservices te ontwerpen om de kosten hiervan inzichtelijk te maken. Dit doe ik door eerdere projecten te bekijken. Digitale services vind ik een innovatief domein. Daarom wilde ik graag vanuit kostenoogpunt met dit onderwerp aan de slag.” Na zijn afstuderen wil Fady nog een vervolgopleiding doen en graag gaan werken binnen een internationale en afwisselende omgeving. Bij Siemens Mobility heeft hij het naar z’n zin: “Ik krijg als afstudeerder de vrijheid om mijn ding te doen en word goed begeleid. Ook in deze coronatijd lukt het om veel contact met collega’s te houden.”

Parkeerplek zoeken

Danny Steentjes, student Toegepaste Wiskunde aan de Haagse Hogeschool in Delft, maakte een model om de beschikbaarheid van parkeerplekken in Amsterdam te voorspellen. Hij kreeg historische data van verschillende parkeergarages in de hoofdstad. “Ik ontdekte veel patronen in het parkeergedrag. En de data was een goede basis om een werkend model te maken. Dit kun je vervolgens in een mobiele app stoppen, waarmee je mensen helpt sneller een parkeerplek te vinden. Dat scheelt zinloos rondrijden.” Zijn opdracht is afgerond en was erg leerzaam. “Ik heb veel ervaring opgedaan voor als ik straks een baan ga zoeken. Ik had het geluk om voor de lockdown de eerste vijf weken van mijn stage nog op kantoor te kunnen werken. Het was erg gezellig met de andere afstudeerders.”

DIRECTOR

Thom Glastra, masterstudent Vehicle Engineering aan de TU Delft, is vorige maand afgestudeerd op het voorspellen van verkeersstromen. Hierdoor weten weggebruikers op voorhand wat ze op een kruispunt moeten doen. “Ik heb DIRECTOR, een reeds werkend model, uitgebreid door kruispunten met elkaar te laten communiceren. Zo kunnen we bestuurders nóg beter informeren. Het model is nu klaar om op straat te worden getest.” Thom zou op vakantie gaan, maar de coronamaatregelen gooien roet in het eten. Na een rustpauze gaat hij zich oriënteren op een baan. “Ik ben nog aan het uitzoeken welke kant ik op wil en praat binnenkort met Siemens Mobility over verdere mogelijkheden. Ik houd van afwisseling en wil nog veel bijleren. Siemens Mobility is een mooie organisatie die afstudeerders en stagiairs ook goed betrekt in het team.”

Programmeercodes scannen

De afstudeeropdracht van Ino van den Berg, student Informatica aan de Hogeschool Rotterdam, richt zich op SonarQube. Deze tool scant programmeercodes op menselijke fouten. Ino: “De PLC-afdeling van Siemens Mobility gebruikt een programmeertaal die door SonarQube niet standaard wordt ondersteund. Daarom ontwikkel ik een plug-in. Hierdoor zijn er minder codecontroles door collega’s nodig. SonarQube genereert ook een rapport over de kwaliteit van het programmeerwerk. Dat kunnen we aan klanten tonen.” Ino ervaart Siemens Mobility als een solide, betrouwbaar bedrijf. “Ik kan hier goed toepassen wat ik geleerd heb. Op kantoor in Zoetermeer is het gezellig. Ook nu we door de coronamaatregelen vanuit huis werken, blijven we in contact.” Voordat Ino een masteropleiding gaat volgen, wil hij eerst een jaar werken. “Misschien heeft Siemens Mobility wel een leuke opdracht voor mij!”

Matrixborden testen

Informaticastudent Abdoul Etaoil van de Haagse Hogeschool maakt als afstudeeropdracht een simulatietool om software voor matrixborden op kantoor te testen in plaats van het testen van de echte borden op locatie. “Met de tool kun je vanuit kantoor testen. Je ziet exact wat er in de tunnel gebeurt. Het spannendste aspect wordt de validatie. Hiervoor ben ik nog iets aan te bedenken.” Abdoul hoopt op een snelle versoepeling van de coronamaatregelen om weer op kantoor te kunnen werken. “Nu ben ik voor elke vraag aan het mailen of voer ik een online gesprek. Voor mij is dat een beetje overkill.” Hij wil nog een master Computer Science met specialisatie Data Science doen, maar neemt eerst een tussenjaar om te werken als softwareontwikkelaar. Voor Abdoul is het al zijn tweede stage bij Siemens Mobility. “Ik had een berichtje gestuurd toen ik op zoek was en ontving meteen een lijst met leuke, mogelijke afstudeeronderwerpen.”


Gemotiveerde groep

“Als Siemens Mobility vinden wij het leuk als een student na een eerdere positieve stage ook bij ons komt afstuderen”, zegt engineer en stagecoördinator Linda Lanphen. “En complimenten aan iedereen dat ze toch digitaal in contact blijven, ondanks de huidige beperkingen! Met elkaar overleggen en meekijken is immers een belangrijk onderdeel van de stage. In plaats van onze stagiairslunch houden we nu online meetings om te kijken hoe het met iedereen gaat en of de stagiairs ergens vastlopen. Maar uiteraard ook voor de gezelligheid!” Siemens Mobility B.V. heeft momenteel een gemotiveerde groep van 12 stagiairs en afstudeerders. Normaal zijn dat er ongeveer acht. Linda: “Als we een opdracht hebben die matcht met een gemotiveerde student, dan zeggen we geen nee! Het is een kans voor beiden: de student krijgt de kans om aan de gang te gaan met uitdagende opdrachten en doet werkervaring op. Tegelijkertijd kunnen wij hun onderzoeksresultaten en input inzetten.”