Ondanks de beperkingen in deze coronatijd heeft Siemens Mobility er niet voor gekozen om het aantal plekken voor stagiairs en afstudeerders tijdelijk te reduceren. Een kennismaking met onze huidige groep studenten!

Toegegeven, stage lopen vanuit je ‘home office’ is niet helemaal wat de meeste studenten zich onder een ‘kennismaking met het bedrijfsleven’ zullen voorstellen. Ondanks de mogelijkheden om via internet contact te houden, mist een groot deel van onze huidige stagiairs en afstudeerders het persoonlijk contract. Slechts een handjevol studenten mag, om uiteenlopende redenen, af en toe op kantoor werken. Alle anderen werken voltijds thuis. Hoewel de stage hierdoor wat meer aanvoelt als een ‘schoolopdracht’, zijn de studenten wel blij überhaupt een stageplek te hebben gevonden.

Van elkaar leren

“Aan het begin van de pandemie moesten wij zeker even schakelen met de inrichting en het aanbieden van nieuwe stages, omdat we persoonlijk contact nu eenmaal belangrijk vinden”, zegt stagecoördinator Linda Lanphen. “Maar wij weten hoe belangrijk het aanbieden van stageplekken is, zowel voor onszelf als voor de studenten. We hebben altijd een lange lijst van stage- en afstudeeropdrachten, en het is een win-win: wij leren van onze studenten en zij van ons. Vandaar dus onze keuze om toch maar volop door te gaan met het aanbieden van stageplekken.”

Grote diversiteit

De huidige lichting stagiairs en afstudeerders is weer heel divers. De dames en heren volgen een waaier aan opleidingen aan verschillende hogescholen en universiteiten. Ze passen hun theoretische kennis toe in alle gelederen van onze organisatie. Er worden slimme verkeersregelaars ontwikkeld, modellen gebouwd om de aankomst van goederentreinen, fietsgedrag of drukte op de wegen te voorspellen en oplossingen bedacht voor onder meer incidentendetectie in tunnels en het verhogen van het reizigerscomfort in trams. Verder zijn studenten bezig met de visualisatie van cijfers op de financiële afdeling, het automatisch engineeren van hardware en het automatisch genereren van scheepvaartseinen. Eén studente heeft onze voorraad- en serviceruimte inclusief de bijbehorende processen opnieuw ingericht.

Boeiende sector

Met welke opdracht ze ook bezig zijn, veel studenten geven aan de mobiliteitssector een boeiende wereld te vinden met een grote maatschappelijke relevantie. “Openbaar vervoer is zuinig, snel en schoon. Digitalisering van vervoersoplossingen kan een grote bijdrage leveren aan het verduurzamen van de samenleving.” Als Siemens Mobility zijn we trots op de waardevolle projecten waar onze afstudeerders en stagiairs aan bijdragen. Het doet ons plezier dat we hen ondanks de coronabeperkingen enthousiast kunnen maken voor mobiliteit. We wensen hen veel succes met het vervolg van hun stage, studie en carrière en kijken uit naar een nieuwe groep afstudeerders en stagiairs!

Maak hier kennis met onze studenten, hun (afstudeer-)stageopdrachten en ervaringen:

 • Bart Looij – Software Engineering @Hogeschool Leiden

Comfort to Ride

 • Carmen Petsch – Systems & Control @TU Delft

Long-term traffic flow predictions

 • Chahid El Ouarroudi – Finance & Control @Haagse Hogeschool

Visualiseren van cijfers

 • Damon Verhagen – Elektrotechniek @Hogeschool Utrecht

Configureerbaar Cogineer model voor tunnel technische installaties

 • Garyson Dambruck – Elektrotechniek @Avans Hogeschool

Semi-automatisch genereren van de scheepvaartseinen apparatenkast

 • Isaac Seminck – Systems & Control @TU Delft

Hybrid Distributed Model Predictive Control of Traffic Signals in Arterial Road Networks

 • Kim Hofman – Informatica @Hogeschool Leiden

Automatic Incident Detection data analyse

 • Lisa Meeuwenoord – Elektrotechniek @Hogeschool Utrecht

Hoe verbeter je de cybersecurity van WinCC OA

 • Lola van Zeijl – Technische bedrijfskunde @Hogeschool Rotterdam

Hoe ziet het herontwerp van de Operations Room eruit?

 • Matthias Vaessen – Business Analytics @Vrije Universiteit Amsterdam

Predicting the ETA of cargo trains using AI models

 • Paul Driessens – Technische bedrijfskunde @Haagse Hogeschool

Projectmanagement binnen Siemens Mobility

 • Renee van der Poel – Lucht- en Ruimtevaart @Hogeschool InHolland Delft

Bike flow prediction

 • Roel van Oeveren – Mechatronica @Avans Hogeschool

Kastverwarmingscontroller ontwerp

 • Wouter Aartsen – Business IT & Management @Haagse Hogeschool

Het ontwerpproces herontwerpen aan de hand van model-based system engineering