Mooie afstudeeropdracht voor een echte ‘productenmaker’

In deze coronatijd bieden veel bedrijven tijdelijk geen of minder stageplekken aan. Roel van Oeveren is blij dat hij bij Siemens Mobility kan afstuderen.

Roel zit in zijn laatste jaar Mechatronica aan Avans Hogeschool in Breda en is ondanks corona iedere dag op school te vinden. “Ik kan me thuis niet goed motiveren en maak dan ook dankbaar gebruik van de mogelijkheid om op school te gaan werken en studeren.”

Slimme besturingsmodule

Voor studenten Mechatronica is het doorgaans niet moeilijk om een stageplek te vinden, maar op dit moment zijn veel bedrijven vanwege corona terughoudend met het aanbieden van stageplekken. Roel kwam via-via bij Siemens Mobility terecht. “Ik maak een module voor besturingskasten om het verwarmingselement wat daar standaard in zit slimmer aan te sturen en zo energie te besparen. Dit moet los van alle andere elektronica in de kast kunnen functioneren. Hiervoor is op de markt geen standaardoplossing verkrijgbaar.”

Niet voorgekauwd

Als rasechte ‘productenmaker’ beleeft hij plezier aan zijn opdracht. “Zelf oplossingen ontwikkelen is wat ik graag doe. Ik ben inmiddels klaar met de software en heb een prototype gemaakt. Nu ga ik een case maken en testen. Het leuke is dat niet alles voorgekauwd is. Ik kon bijvoorbeeld zelf bepalen welke sensoren ik zou gebruiken en heb er wel honderden vergeleken.”

Embedded werken

In het begin vond hij het lastig om vanuit huis stage te lopen. “Het is vreemd om te gaan videobellen met iemand die je nog niet kent. Siemens Mobility doet wel erg zijn best om afstudeerders online te betrekken. Ook met de andere afstudeerders heb ik via internet regelmatig contact.” Na zijn afstuderen wil Roel ‘on the job’ verder leren. “Misschien wel bij Siemens Mobility. Het hangt van de functie af. Ik wil graag embedded werken en zowel softwarematig als elektrotechnisch bezig zijn. Die afwisseling vind ik interessant.”