Liever op de fiets dan in de lucht

Hoewel ze Luchtvaarttechniek studeert, mist Renée van der Poel de ‘bevlogenheid’ in deze sector. “Bij Siemens Mobility gaat het er wél bruisend aan toe. In zo’n omgeving zou ik later willen werken.”

Renée studeert aan Hogeschool Inholland en liep in haar derde jaar stage bij Rijkswaterstaat. Tijdens een minor Intelligent Mobility bezocht ze een lezing van Emilio Tuinenburg, digital transformation officer bij Siemens Mobility. Voor haar afstudeeropdracht nam ze contact met hem op. “Ik maak voor het digital lab van Siemens Mobility fietsvoorspellingen op basis van Talking Bikes-data. Hoe gedragen fietsers zich bij een kruispunt? Een pittige, maar leuke opdracht.”

Veel bijgeleerd

Vanwege corona mag Renée alleen thuis werken. Via internet houdt ze contact met haar begeleiders en medestudenten binnen Siemens Mobility. “Zonder persoonlijk contact lijkt het soms een schoolopdracht, maar desondanks krijg ik een goed beeld van de afdeling waar ik voor werk. Ik heb al veel bijgeleerd rond de verschillende soorten data, data-analyse en voorspellende modellen. Meer globaal gezien leer je tijdens een stage ook zelfstandig onderzoek te doen. Je komt te weten waar je goed in bent en waar je nog aan moet werken. Dit soort zaken leer je niet op school.”

Bruisende wereld

Renée wil na haar huidige opleiding een master doen rond data en mobiliteit. Haar ambities liggen niet meer in de luchtvaart. “Ik vind vliegtuigen nog steeds fascinerend. Je ziet ze vliegen, kent de theorie erachter, maar snapt nooit echt voor 100% hoe het werkt. De luchtvaartsector als werkgever spreekt mij minder aan. Het is een vergrijsde wereld met weinig passie. Bij Siemens Mobility zie ik bevlogen mensen, voor wie werk ook een soort hobby is. In zo’n bruisende wereld wil ik later werken. Maar eerst wil ik nog een paar jaar wil verder studeren.”