Tijdens een stage komt alles samen

Lisa Meeuwenoord verbetert voor Siemens Mobility de authenticatie van het SCADA-systeem WinCC OA. “Besturingstechnologie voor de mobiliteitssector komt tijdens deze stage echt tot leven.”

Lisa studeert Elektrotechniek in de richting Industriële Automatisering aan de Hogeschool Utrecht. Op de middelbare school besloot ze iets technisch te gaan studeren. “Ik had op school veel schei- en natuurkunde met als extra vak Natuur, Leven en Techniek. Op een gegeven moment mocht ik van de docent zelf aan de slag met een systeembord. Ik heb toen mijn eigen garagebesturing gemaakt. Dat vond ik geweldig om toen. Zonder die ervaring zou ik misschien niet voor een technische opleiding hebben gekozen.”

Code ontwikkelen

Als stageopdracht schrijft ze een code om de authenticatie van WinCC OA te verbeteren. “Eerst moest ik WinCC OA leren kennen en erachter komen hoe je het koppelt aan de nieuwe code. Vervolgens heb ik verschillende protocollen onderzocht, brainstromsessies gedaan en een analyse gemaakt. Op dit moment ben ik aan het ontwerpen. Van cyber security wist ik niet veel af, maar de programmeertool die ik gebruik kende ik wel. Ik word goed ondersteund door mijn begeleiders. Ze zijn begripvol en leggen zaken die ik niet snap altijd uit.”

Alles komt samen

Hoewel ze de mobiliteitswereld niet zo goed kende, ontdekt Lisa tijdens haar stage hoe spannend besturingssystemen voor mobiliteitsobjecten zijn. “Tijdens een stage komt alles samen wat je op school hebt geleerd en kun je theoretische kennis toepassen.” Als ze klaar is met haar huidige opleiding wil Lisa nog verder studeren. “Misschien ga ik een master next level engineering doen, maar er zijn ook andere zaken die me interesseren. Daar moet ik dus nog even over nadenken.”