Kim wil wat kunnen betekenen voor de maatschappij

Bij incidenten in tunnels moeten hulpdiensten snel ter plaatse kunnen zijn. Kim Hofman maakt voor haar afstudeeropdracht gebruik van een testopstelling voor incidentendetectie (waaronder gestopte voertuigen, voertuigen met een lage snelheid, voertuigen met een hoge snelheid, spookrijders, voetgangers en puin)  in tunnels. Ze onderzoekt of de systemen in de testopstelling incidenten goed kunnen detecteren en schrijft zelf software voor incidentendetectie.

Kim studeert Informatica aan de Hogeschool Leiden met als specialisatie data-analyse en -engineering. Op zoek naar een afstudeeropdracht, ging ze eerst kijken bij bedrijven in de buurt van haar woning in Voorburg. “Het hoofdkantoor van Siemens Nederland zit om de hoek. Ik zag op de website dat Siemens Mobility een stageopdracht aanbood om verkeerstromen te analyseren om zo algoritmes te kunnen schrijven die automatisch onveilige verkeerssituaties detecteren. Mijn begeleider op school wilde echter dat ik ook software zou bouwen. Daarom hebben we de opdracht een beetje bijgesteld.”

Maatschappelijk relevant

Kim wil op basis van haar kennis wat kunnen betekenen voor de maatschappij. “Tijdens een eerdere stage heb ik een big data-oplossing gemaakt voor data-gedreven marketing. Ik vond het lastig hier een maatschappelijk doel aan te koppelen. Op mobiliteitsvlak heb ik het gevoel dat ik écht iets kan betekenen.”

Boeiend en leerrijk

Ze werkte in het begin van haar stage in een programmeertaal die ze nog niet kende. “Dat vond ik in het begin pittig. Ik kende ook nog niemand binnen het bedrijf en moest vanwege corona online contacten leggen om informatie te vergaren. Gelukkig kan ik bij mijn Siemens-mentor met alle vragen terecht. Ik ben inmiddels bijna klaar met mijn opdracht en maak een Proof of Concept voor het automatisch detecteren van incidenten. Ik leer ontzettend veel bij over de wijze waarop dergelijke softwaresystemen in elkaar zitten. Kortom, een boeiende ervaring. Ik leer nu ook hoe onze mobiliteit aan de achterkant in elkaar zit en welke partijen allemaal betrokken zijn bij een aanbesteding.”

Toekomst open

Hoewel ze vanuit huis moet werken heeft Kim veel contact met de anders stagiairs en afstudeerders. “Het is jammer dat je elkaar niet allemaal persoonlijk kunt ontmoeten, maar ik werk liever thuis dan dat ik vanwege alle hygiënemaatregelen krampachtig op kantoor zou moeten zitten.” Wat haar toekomst betreft, ligt er nog veel open. “Misschien ga ik verder studeren, maar ik heb nog niet de juiste vervolgopleiding gevonden. Ik zou zeker een tijd in het buitenland willen wonen en werken.”