Snel en foutloos hardware voor tunnels engineeren

Als afstudeerder Elektrotechniek aan de Hogeschool Utrecht pakt Damon Verhagen bij Siemens Mobility een complex project aan rond het automatiseren van hardware engineering. Afbakenen is van groot belang!

“Hardware engineers gebruiken normaliter oudere tekeningen uit Eplan om deze te knippen en daarna opnieuw te gebruiken in nieuwe projecten”, vertelt Damon. “Deze worden opgeknipt en aangepast. Ik ga dit proces automatiseren voor een sneller engineeringsproces met minder fouten. Mijn opdracht bestaat uit twee delen; Eerst onderzoek ik of het handig is om het zo te doen. Daarna bewijs ik aan de hand van enkele deelinstallaties die Siemens voor tunnels levert dat het werkt. Het idee is om de tekeningen per project te genereren en niet per kast.”

Omvangrijke klus

Omdat hij thuis niet snel genoeg met Eplan kan werken, mag Damon 3 dagen week naar kantoor. “Het genereren van schema’s gaat daar veel sneller! Op dit moment ben ik bezig met de ontwerp- en realisatiefase. Ik probeer uit of dingen echt werken en schrijf parallel hieraan mijn verslag. Het is best een grote opdracht. Veel zaken zijn omvangrijker dan van tevoren bedacht. Door het goed af te baken, kom ik goed vooruit.”

Gezelligheid

De vrijheid die hij bij Siemens Mobility krijgt om zelf keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen, vindt Damon erg fijn. En hoewel er maar weinig persoonlijk contact mogelijk is, hangt er volgens hem toch een prettige sfeer. “We hebben het als afstudeerders gezellig onder elkaar. Via Windows Teams-meetings houden we contact en organiseren we regelmatig iets leuks, zoals onlangs een online escape room.”

Groeien

Na zijn studie wil Damon gaan werken. “Ik wil graag in de mobiliteitssector blijven en ben met Siemens Mobility in gesprek over een baan. Mijn ambitie? Binnen nu en vijf jaar doorgroeien van junior naar medior engineer en kennis vergaren. Het lijkt me ook leuk om af en toe bij een project in het buitenland betrokken te zijn.”