Cijferman dichtbij de business

Chahid El Ouarroudi studeert Financial Control aan de Haagse Hogeschool en loopt in zijn derde jaar stage bij Siemens Mobility. Hij vindt het als cijferman het prettigst om dichtbij de business te werken.

“Ik ben met het softwareprogramma Tableau cijfers aan het visualiseren met betrekking tot uren en kosten van verschillende business units. Ik had nooit eerder met Tableau gewerkt, maar als je de tips en tricks eenmaal kent, is het leuk. Gevisualiseerde cijfers leveren een ander beeld op dan getallen in een lijst, die kriskras door elkaar heen staan. Met Tableau kun je getallen categoriseren, vergelijken en prognoses maken.”

Ambitie: controller

Zijn jongensdroom was accountant te worden, maar naarmate Chahid zich verder ontwikkelde ging hij steeds meer de controllerkant op. “Een accountant kijkt, van buitenaf, vooral naar cijfers uit het verleden, maar een controller kijkt ook naar de toekomst. Hij staat dichter bij de business dan een accountant, en dat vind ik leuk. In mijn eerste schooljaar heb ik een werkbezoek aan Siemens in Den Haag gebracht, en dat is mij bijgebleven. Ik kende Siemens van de koelkasten, maar hoorde dat ze ook trams bouwen. Wat een interessante business, met veel toegevoegde waarde voor de maatschappij! Alle bedrijven, dus ook de hele technische, hebben een financiële afdeling. Daarom heb ik voor mijn stage een open sollicitatie aan Siemens Mobility gestuurd.”

Snijvlak

“Ik wil graag op het snijvlak van technologie en cijfers werken, omdat ik allebei gaaf vind. Het doel van deze stage is te bepalen welke kant ik precies op wil. Binnen een financiële afdeling zijn veel functies. Ik wil onder meer ontdekken wat een business controller en een projectmanager doen.”

Diversiteit

Chahid was een van de eerste studenten die vanwege corona vanuit huis moesten gaan studeren. De motivatie was al snel ver te zoeken. “Bij Siemens mag ik 1, soms 2 keer per week naar kantoor komen. Dat geeft me het gevoel ergens bij te horen. Onlangs heb ik naast de online koffiegesprekken voor het eerst een rondje gelopen met andere stagairs. Erg leuk! Doordat het team bij Siemens Mobility vrij jong is, herken je soms niet onmiddellijk wie wel en geen student is. Wat me ook opvalt, is de diversiteit. Man, vrouw, jonger en ouder – je rolt er makkelijk in.” In de toekomst een baan bij Siemens? “Lijkt me zeker leuk! Maar eerst wil nog een master doen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.”