Hoe druk wordt het op onze wegen?

Als afstudeerder bij Siemens Mobility ontwikkelt Carmen Petsch een model om op voorhand te voorspellen hoe druk het wordt op de wegen, rekening houdend met de invloed van onder meer het weer en evenementen.

Carmen zit in haar laatste jaar Systems & Control aan de TU Delft. Haar begeleider op de universiteit vertelde dat Siemens Mobility regelmatig afstudeerplekken aanbiedt. Omdat optimalisatie langs de mobiliteitskant haar interesseert stuurde ze een open sollicitatie. “Mobiliteit is iets heel tastbaars en intuïtiefs”, vertelt Carmen. “Ik was dan ook blij toen ik werd uitgenodigd voor een gesprek.”

Goed afbakenen

Ze heeft één jaar de tijd om haar opdracht te voltooien. “Dat lijkt misschien lang, maar het is snel voorbij. Na mijn literatuuronderzoek ga ik het model ontwikkelen op basis van historische data, die ik analyseer om te kijken waar eventuele correlaties liggen. Het is een omvangrijk project, dat ik gelukkig kan afbakenen in kleine stukken, om zo steeds een stap verder te komen. Ik hoop een goed werkend model te ontwikkelen, dat ik goed kan visualiseren.”

Grote betrokkenheid

“Ik wil via deze afstudeeropdracht beter leren programmeren en mijn theoretische kennis toepassen in de praktijk. Verder hoop ik te ontdekken wat écht belangrijk is voor een bedrijf. Welke functies zijn er? Waar houden de medewerkers zich concreet mee bezig? Vanwege COVID-19 werk ik volledig vanuit huis. Ik ben slechts één keer op kantoor geweest: om mijn laptop op te halen. Siemens Mobility doet er alles aan om je goed te betrekken. Ik heb wekelijks een online meeting met mijn begeleider en neem deel aan de virtuele koffiemomenten met de andere afstudeerders en stagiairs. Iedereen is erg aardig. Ik voelde me hier meteen op m’n plek.”

Na haar afstuderen gaat Carmen op zoek naar een baan. “Drie jaar geleden was ik op uitwisseling in Singapore. Het lijkt me dan ook leuk om een paar jaar in het buitenland te werken.”