Van grafisch vormgever naar softwareontwikkelaar

Bart Looij ging er lang van uit dat hij websitebouwer zou worden, maar voelt zich als softwareontwikkelaar op basis van data uit sensoren prima op z’n plek. “Helemaal mooi is dat ik hierdoor een bijdrage kan leveren aan de mobiliteitssector. Het openbaar vervoer is zo’n schone en efficiënte manier van reizen!”

Als stageopdracht ontwikkelt Bart voor Siemens Mobility een applicatie om het reiscomfort van tramreizigers te verbeteren op het moment dat de tram vertrekt, stopt of een bocht neemt. De hoge snelheden en soms bruuske bewegingen die hiermee gepaard gaan, worden als onprettig ervaren en kunnen met name voor ouderen, die vaak aangewezen zijn op het OV, gevaren opleveren. “We willen in kaart brengen op welke locaties de tram te hard rijdt of remt. Dan kunnen we de bestuurder tijdig een melding geven om zijn snelheid aan te passen, rustiger op te trekken of af te remmen.”

Zelf ervaren

Bart analyseert vijf dagen aan rij-data uit een tram en kijkt naar de snelheid en de locatie. “Ik reken snelheden om naar acceleratie en ga dit in een model stoppen. Dan hebben we inzicht op welke locaties de tram te snel rijdt. Ik heb alles tot op een paar meter nauwkeurig kunnen bepalen en ga binnenkort zelf de route rijden om live te ervaren waarom de tram zo hard door bepaalde bochten rijdt.”

Switch

Bart studeert IT aan de Hogeschool Leiden. Aanvankelijk was hij grafisch vormgever. “Ik maakte 3D-objecten voor simulaties en videogames. Ongelofelijk leuk om te doen, maar ik zag weinig carrièremogelijkheden. Daarom heb ik besloten IT in Leiden te gaan studeren. Ik ben nu softwareontwikkelaar en heb ervaring met sensoren. Op internet zag ik dat Siemens Mobility reizigersmetingen doet op perrons. Dat sprak me aan, en zo ben ik hier terecht gekomen. Eigenlijk had ik niet verwacht dat ik het zó leuk zou vinden. Ik ben er altijd van uitgegaan dat ik websites zou gaan bouwen, maar werken met sensoren is interessant. Helemaal boeiend is het om dit in de mobiliteitssector te doen. Veel mensen reizen met het OV, en ik ben er een voorstander van dat we het OV meer gaan gebruiken. Het is duurzaam en efficiënt.”

Home office

Vanwege corona moet Bart zijn hele stagetijd thuis doorbrengen. “Ik mis de mensen om me heen, maar kan thuis wel goed werken. Als gamer heb ik twee grote beeldschermen en een comfortabele bureaustoel!”