Met de overname van het Rotterdamse bedrijf Mendix zette Siemens in 2018 een grote stap om klanten beter te ondersteunen bij het versnellen van hun digitale transformatie. Mendix is een low code ontwikkelingsplatform om zelf software te bouwen. Twee teams van Siemens Mobility brachten de meerwaarde hiervan onlangs succesvol in de praktijk.

De teams scoorden een finaleplaats bij de Siemens Mendix Ontwikkelthon. Aan deze interne competitie namen tien teams uit alle gelederen van de Siemens-organisatie deel. Tim Peperkamp, Joost Lijster en Peter Luns van Siemens Mobility sleepten de award voor ‘meest complete oplossing’ in de wacht. Ze hadden nog nooit eerder met Mendix gewerkt. “Om een vliegende start te kunnen maken, kregen we vóór de hackathon een rapid development course”, vertelt Peperkamp. “Vervolgens hadden we drie dagen de tijd om een app te ontwikkelen. Het idee hiervoor hadden we op voorhand al uitgestippeld. Ons streven was de app voor 98% af te krijgen.”

CoSys-applicatie

Het team heeft in Mendix de bestaande, op Windows gebaseerde, CoSys-tool herontwikkeld. CoSys ondersteunt engineers van verschillende disciplines in de samenwerking aan onder meer complexe tunnelprojecten. De bestaande tool is technisch, traag en heeft een weinig aantrekkelijke interface. Bij gebrek aan een live verbinding met de database krijgen engineers bovendien geen real-time updates. Peperkamp: “Voorafgaand aan de hackathon hadden we in kaart gebracht wat wij wilden verbeteren. Mede op basis van input van collega’s die de bestaande tool mee ontwikkeld hebben.”

Snel resultaat

Het team gebruikte de Mendix-ontwikkelomgeving en -website om scrum en agile te kunnen werken. Eerst werd in zogenoemde ‘tickets’ de functionaliteit van de app vastgelegd. Deze tickets werden vervolgens als werkbonnen onder de teamleden verdeeld. “En dan zijn we volle bak aan de slag gegaan! Het mooie van Mendix is dat je snel resultaten ziet. Het bevat veel elementen die al intelligentie hebben. Je kunt eenvoudig via drag & drop ontwikkelen. Het bouwen van deze app in een standaard programmeertaal had meer tijd gekost.”

Direct inzetbaar

De in Mendix ontwikkelde CoSys-app is gebaseerd op een vereenvoudigd en flexibel datamodel. Je hoeft geen programmeur te zijn om hem te kunnen gebruiken. Met de app werkt men sneller dan met de bestaande tool. Dit verhoogt de engineeringsefficiency, reduceert tijd en kosten. Ook subcontractors kunnen de app gebruiken. De jury, bestaande uit het Mendix-management en vrijwel het hele topmanagement van Siemens Nederland, was onder de indruk: “We kunnen deze app vrijwel direct inzetten op projecten”, klonk het.

Leerrijke ervaring

Tim Peperkamp blikt namens het team terug op een inspirerend traject. “Alleen jammer dat deze hackaton, vanwege Covid-19, volledig online was. Ik miste de mogelijkheid om tijdens het ontwikkelen een rondje te lopen om te kijken waar de andere teams mee bezig waren. Toch hebben we allemaal veel geleerd.”

App voor servicetechnici

Inmiddels werkt Peperkamp mee aan de doorontwikkeling van een app voor servicetechnici in de railsector, die eveneens een finaleplaats scoorde tijdens de Siemens Mendix Ontwikkelthon. De bedenkers zijn Marco Hennipman, Danny Meringa en Erik Schwing van Siemens Mobility. “Servicetechnici hebben vaak geen real time data bij zich als ze op pad gaan. Overzicht houden is tijdrovend en de vele human interfaces leiden tot informatieverlies. Met als gevolg verspilling van tijd, geld en energie. De nieuwe app bevat alle relevante projectinformatie voor on site maintenance, root cause analyse en remote support. Servicetechnici kunnen assets selecteren en doorklikken naar de bijbehorende data. De app toont de locatie en benodigde aanrijtijd van een voertuig met een storing. Na een reparatie kunnen servicetechnici informatie in woord en beeld delen. Het resultaat: kortere reparatietijden, een hogere efficiency en beschikbaarheid.”