De Zweedse vervoersadministratie, Trafikverket, heeft aangekondigd dat zij Siemens Mobility een contract van 800 miljoen SEK (75 miljoen euro) heeft gegund voor de levering van communicatie-, controle- en monitoringtechnologieën voor E4 The Stockholm Bypass. De nieuwe rondweg verbindt de zuidelijke en noordelijke delen van de omliggende gemeenten in Stockholm om de druk op de belangrijkste verkeersaders te verlichten en zo de vertragingen voor de reizigers aanzienlijk te verminderen.

”De totstandkoming van dit winnende bid is een schoolvoorbeeld van hoe we binnen Siemens Mobility onderling en met partners willen samenwerken. Innovatief, creatief en met respect voor elkaars expertise en insteek. Vanuit ons Nederlandse Center of Competence hebben we onze collega’s in Zweden kunnen ondersteunen, en we gaan er nu voor zorgen dat we deze succesvolle samenwerking ook bij de uitvoering van dit uitdagende internationale project voortzetten” aldus Bart Smolders, directeur van Siemens Mobility in Nederland.

Siemens Mobility krijgt ondersteuning van hun Center of Competence for Tunnel and Waterways Infrastructure in Nederland. Eltel Networks Infranet, een toonaangevende Noord-Europese leverancier van technische diensten voor kritieke infrastructuurnetwerken, zal gedurende het hele project assisteren bij het ontwerp, de installatie en de levering.

Het contract is een van de vijf contracten voor mechanische en elektrische systemen die nodig zijn in de tunnels en aangrenzende wegen. Het omvat het uitgebreide controle- en monitoringsysteem van de faciliteit, dat de veiligheidsfuncties in de tunnels controleert. Daarnaast zal Siemens Mobility een communicatieplatform, camerabewaking, radio- en mobiele telefoonnetwerk en brand- en incidentendetectiesystemen leveren. Siemens Mobility zal het hele systeem bedienen en onderhouden.

De bouw van de tunnel is gestart in 2014 en zal naar verwachting in 2026 voltooid zijn. De installatie en het testen van de door Siemens Mobility geleverde systemen zal in 2021 van start gaan. Voorafgaand aan de installatie zal Siemens Mobility een uitgebreid ontwerp voor de monitoring- en communicatiesystemen leveren.