De Connekt studiereis naar de CES 2017 en Silicon Valley geeft de snelheid en onomkeerbaarheid van smart mobility aan als oplossing voor het nijpende mobiliteitsvraagstuk en een duurzaam leefmilieu. Steden krijgen hierdoor een ander gezicht, gebruikers een andere beleving en er ontstaat een nieuw ecosysteem van overheden, kennisinstituten en private partijen. Nederland heeft internationaal goede papieren om samen met deze partijen koploper te zijn in concrete, tastbare toepassingen van smart mobility.

Connekt, een onafhankelijk netwerk voor slimme, duurzame en sociale mobiliteit, reisde begin januari met 18 leden naar de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. De CES is ’s werelds grootste hotspot voor consumententechnologie. De delegatie bracht ook een bezoek aan Silicon Valley, waar ze te gast waren bij diverse innovatieve bedrijven. Om vervolgens een rondleiding te krijgen op het testterrein van de Hyperloop One in de Nevada woestijn.

Hyperloop

De Hyperloop, een concept van Elon Musk, wordt gezien als dé transportrevolutie na de uitvinding van het vliegtuig. Via dit transportsysteem in een bijna luchtledige buis zouden mensen en goederen wellicht in de toekomst razendsnel (1200 km/uur) kunnen worden vervoerd. Hyperloop One, een miljoenen start-up, bouwt momenteel in de Nevada woestijn een nieuw testtraject en wil nog dit voorjaar aantonen dat het Hyperloop-concept werkt over een afstand van 500 meter.

Autonome voertuigen

Op de CES presenteerden gevestigde bedrijven en start-ups baanbrekende technologieën en innovaties op het vlak van mobiliteit. Het thema zelfrijdende voertuigen is uitgegroeid tot een van de drivers van de CES. Ook Nederlandse start-ups toonden zich op de CES van hun meest innovatieve kant. Aansluitend bezocht de Connekt-delegatie het Nevada Centre for Advanced Mobility. De staat Nevada zet sterk in op innovatieve vervoersoplossingen. Las Vegas ontwikkelt zich tot een smart city. De stad heeft een deelsysteem voor fietsen en lanceert binnenkort een netwerk voor het Internet of Things. Ook vinden er testritten plaats met autonome voertuigen.

Snel en onomkeerbaar

De studiereis van Connekt toonde de snelheid en onomkeerbaarheid waarmee smart mobility zich ontwikkelt als oplossing voor het nijpende mobiliteitsvraagstuk en de milieuproblematiek. De digitalisering verandert mobiliteit in steden. In Silicon Valley is Uber in slechts een paar jaar tijd volledig geïntegreerd als mobiliteitsaanbieder. De traditionele taximarkt is er nagenoeg verdwenen. Er wordt volop geïnvesteerd in nieuwe mobiliteitstoepassingen, waarbij traditionele grenzen tussen aanbieders vervagen. Het besef dat geen van alle partijen het alleen kan, is groot. De ontwikkelingen vragen om nieuwe businessmodellen. En leiden tot een nieuw ecosysteem waarin overheden, kennisinstituten en private partijen een grote rol spelen.

Koploper

Volgens Bart Smolders, directeur van Siemens Mobility in Nederland, heeft ons land internationaal goede papieren om koploper te zijn in concrete, tastbare toepassingen van smart mobility. Van bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s op Schiphol, de slimme koppeling van technologie aan infrastructuur tot mogelijk zelfs de hyperloop van brainport Eindhoven naar mainport Schiphol. “Nu is het zaak om vanuit deze gezamenlijk opgave en boven de bestaande instituties uit deze transformatie stap voor stap, maar vooral ook op tempo te doorlopen”, zei Smolders, die als lid van de Connekt-delegatie onder de indruk was van de ontwikkelingen in Nevada. “De technologische vernieuwing gaat door, in een sneller tempo, met of zonder Nederland. Vanuit Connekt zijn daar goede aanknopingspunten voor.”

Meer over de Connekt-studiereis vindt u hier.