Tijdens de User Days van ETM in Amsterdam heeft Siemens Mobility hoge ogen gegooid met een aantal zelf ontwikkelde tools zoals itccDoc en de KnoppenTrainer. Met deze op WinCC OA gebaseerde tools automatiseert en versnelt Siemens Mobility de eigen engineersprocessen.

De Oostenrijkse Siemens-dochter ETM professional control GmbH ontwikkelt al meer dan 30 jaar het SCADA-systeem WinCC Open Architecture. Het bedrijf organiseert ieder jaar een informatiedag voor gebruikers van het systeem. In mei vonden deze User Days voor het eerst in Amsterdam plaats. In de Koepelkerk kregen ruim 260 deelnemers uit meer dan 40 landen informatie over de laatste vernieuwingen in WinCC OA, updates en nieuwe versies en konden ze luisteren naar ervaringsverhalen van gebruikers.

Smarter Engineering @ Mobility

Renard Kox, Frenk Mulder en Joost Lijster demonstreerden de diverse tools live onder de noemer ‘Smarter Engineering’. Ze toonden de werking van twee tools die het engineeren en documenteren  eenvoudiger en sneller maken. itccDoc en de KnoppenTrainer zijn door Siemens Mobility zelf ontwikkeld in WinCC OA. Ze worden ingezet op grote projecten zoals de centrale bediening van de Stadsbaantunnel en de renovatie van het stuwcomplex Nederrijn en Lek. Ook ondersteunen ze bij de automatisering van de Amsterdamse metrolijnen in de nieuwe centrale besturingsinstallatie (CBI) waaronder de Noord/Zuidlijn. Een van de uitdagingen in dit project is de grote hoeveelheid objecten (brandmelders, roltrappen, …) van verschillende merken op de bestaande lijnen. Hun integratie in de nieuwe CBI is volgens Frenk Mulder een tijdsintensieve klus. “Maar met de juiste tools kan je dit proces goed onder controle krijgen.”

itccDoc

Frenk en Joost lieten live zien hoe men met enkele kliks nieuwe objecten toevoegt aan een database. Vervolgens werd itccDoc gebruikt om hieruit documentatie te genereren. Daarbij wordt de technische informatie over nieuwe objecten automatisch omgezet in begrijpelijke taal. Mulder: “De informatie die itccDoc genereert is ook voor niet-programmeurs helder en leesbaar. We pakken alle SCADA-objecten en maken van het PLC-blokje een mooi visueel blokje. Grote opdrachtgevers hebben de output van de tool geaccepteerd. Hij is begrijpelijk, gegarandeerd correct en up-to-date. Voor ons betekent deze procesautomatisering pure tijdwinst. Het documenteren van PLC en SCADA, en de wijzigingen ervan, gaat met itccDoc veel sneller dan wanneer je het handmatig doet.”

KnoppenTrainer

Met de KnoppenTrainer heeft Siemens Mobility een tool gemaakt waarmee men in een flowchart-achtige omgeving aflopen kan definiëren t.b.v. training. Ook personen zonder programmeer- en systeemkennis kunnen ermee werken. Lijster: “We willen dat ook klanten zonder grondige softwarekennis zelf kunnen bouwen. Dit helpt bij de acceptatie van onze technologie. De flowchart is een eenvoudige manier om dit te doen.” Voor de look & feel van de KnoppenTrainer is de Windows 10-stijl geadopteerd: strakke knoppen, weinig poespas en minder kleuren. Net als itccDoc is de Knoppen Trainer volledig gebouwd met WinCC OA, met de nodige creativiteit maar zonder gebruik te maken van C++, C# of andere extra talen. Mulder: “Het zijn sterke tools met een grote impact. We bereiken een hogere kwaliteit in een kortere tijd”

Voor foto’s en presentaties, zie: http://ud2017.etm.at