Siemens Mobility is een driejarige sponsorrelatie aangegaan met het Formula Student Team Delft, een studententeam van 80 studenten met een passie voor technologie. Siemens hoopt hiermee een grotere naamsbekendheid te halen op de Technische Universiteit Delft en technisch talent op te sporen. “We hebben veel behoefte aan jonge mensen die een passie hebben voor techniek, goed opgeleid zijn en die we kunnen inzetten op onze complexe opdrachten”, aldus Frank Hagemeier, directeur Mobility bij Siemens Nederland.

Miki Hegedus van Siemens Road and City Mobility, kent het Formula Student Team Delft van binnenuit, want hij maakte er een jaar actief deel van uit en bleef later nog actief als mentor. Hij was dan ook bij Siemens de grote aanjager om de sponsorrelatie aan te gaan. “Tijdens mijn studie aan de TU Delft heb nooit van Siemens gehoord. Nu gaan er studenten rondlopen met kleding waarop het Siemenslogo te zien is en zijn er ook andere uitingen waardoor Siemens onder de aandacht komt. Het team bestaat uit tussen de 70 en 80 bachelor en master studenten van veel verschillende faculteiten van de TU Delft.”

Unieke wedstrijd

Ieder jaar bouwt het team een Formula Student auto voor de Formula Student competitie, een unieke internationale wedstrijd van de Society of Automotive Engineers. Tijdens het bouwen van de elektrische auto krijgen studenten een platform waarmee ze engineering en projectmanagement ervaring kunnen opdoen. Een belangrijk onderdeel is ook het leren samenwerken in een team.

De studenten komen onder andere van lucht- en ruimtevaarttechniek, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Miki Hegedus: “De auto is bouwen is niet het doel, maar wel om vanaf een leeg vel papier een project op te starten en binnen een strakke tijdsplanning tot een succes te maken. De afgelopen jaren is het team hier zeer succesvol in geweest. Al de studenten spenderen een jaar bij het team om meer praktijkkennis op te doen en uiteindelijk een betere ingenieur te worden.”

Eerste plek

“Het is de eerste keer dat Siemens Mobility een dergelijke sponsorrelatie aangaat”, aldus directeur Frank Hagemeier. “We hebben geconstateerd dat studenten niet goed weten wat Siemens allemaal doet. We worden als bedrijf nog te vaak geassocieerd met huishoudelijke apparatuur waarin we al een hele tijd niet meer actief zijn. Dat moeten we ons als grootste technologieconcern van Europa aantrekken. We verbinden ons graag aan Formula Student Team Delft, waarbij naast de interactie met jonge technici, het innovatieve, technische en duurzame onderwerp Siemens zeer aanspreekt. Het is tevens leuk dat ze ook nog vaak op de eerste plek eindigen in de competitie”.

Siemens Mobility is niet alleen geldschieter voor het team. “We kunnen ook iets van elkaar leren. Hoe moet je in teamverband een complex technisch traject in korte tijd met een strakke deadline realiseren”, zegt Miki Hegedus. “Een belangrijk doel voor Siemens is om technisch talent vroegtijdig in beeld te krijgen en ze voor Siemens te winnen. Deze jonge mensen tonen vaak een winnaarsmentaliteit gecombineerd met een geweldige innovatiekracht en dat is wat wij als Siemens zoeken.”

Ook interesse in werken bij Siemens Moblity? Wellicht is de functie van senior software engineer of technisch project manager iets voor jou!