De combinatie Siemens Mobility/Heijmans gaat in Alliantie met de Gemeente Amsterdam de Piet Heintunnel in Amsterdam renoveren. De opdracht van de gemeente Amsterdam heeft een contractwaarde van zo’n €70 miljoen. De uitvoering van de renovatie start in april 2021 en vindt tot en met juni 2022 plaats.

De Piet Heintunnel werd in 1997 in gebruik genomen en is een hoofdader van het Amsterdamse wegennetwerk. De Piet Heintunnel verbindt het centrum van Amsterdam met het Zeeburgereiland en de ring A10. Na ruim 20 jaar intensief gebruik (30.000 voertuigen per dag) is de tunnel toe aan renovatie. Daarnaast moet de Piet Heintunnel voldoen aan de veiligheidswetgeving (Wet Aanvullende Regels Veiligheid Wegtunnels).

Werkzaamheden

De gemeente Amsterdam, Siemens Mobility en Heijmans zullen onder andere de bestaande installaties en systemen in de tunnel en de besturing ervan compleet vernieuwen en uitbreiden. Ook wordt er groot onderhoud uitgevoerd op de civiele en bouwkundige delen. Binnen het project wordt de aanpak “best for project” gehanteerd en is geen “scopesplit” afgesproken. Hiermee wordt per deelactiviteit gekeken wat het beste is voor het project.

Combinatie

Siemens Mobility en Heijmans zijn bekenden van elkaar. De combinatie rondde vorig jaar de renovatie van de Koningstunnel in Den Haag met succes af. Door gebruik te maken van nieuwe, digitale technieken lukte het om het de Koningstunnel zes weken eerder dan gepland open te stellen voor het verkeer.

Nieuwe digitale techniek

Siemens Mobility maakt gebruik van een interactieve digitale tunneltweeling. Dit is een 3D-model van de tunnel met alle nieuwe installaties, inclusief de omgeving. Deze wordt gekoppeld aan de nieuwe tunnelbesturingssoftware en de nieuwe werkplek voor het bedienen en bewaken van de tunnel en maakt het dan mogelijk om al voor de renovatie allerlei scenario’s in de gerenoveerde tunnel heel nauwkeurig na te bootsen en het functioneel gedrag van de tunnel nauwkeurig te toetsen. Dit reduceert de kosten, verkort de doorlooptijd en verhoogt de efficiency.