De Velsertunnel is een belangrijke verbinding voor de regio IJmond. Dagelijks rijden er zo’n 65 duizend voertuigen doorheen. De tunnel, met een leeftijd van bijna 60 jaar de oudste snelwegtunnel van Nederland, is toe aan een flinke renovatie. Vanaf half april 2016 starten de werkzaamheden. De tunnel gaat dan negen maanden helemaal dicht. In die periode wordt de doorrijhoogte vergroot, de vluchtwegen gemoderniseerd en worden vrijwel alle tunneltechnische installaties vernieuwd.

Hyacint

De opdrachtgever Combinatie Hyacint, bestaande uit Besix, Dura Vermeer, Spie en Croon, heeft het project gegund gekregen van Rijkswaterstaat. De naam Hyacint verwijst naar de bijnaam van dwarsventilatieschachten (ventilatietorens) bovenop de tunnel.
Zie ook de animatie renovatie Velsertunnel.

Slimme oplossing

Siemens Mobility heeft vanaf het begin van de tenderfase actief meegedraaid in het bedenken van slimme oplossing. Dit is beloond in de levering inclusief 7 jaar onderhoud van: de verkeersignalering, de logische functievervuller voor de koppeling met verkeersignalering , het SOS-systeem , het tel-systeem met hoge beschikbaarheideisen en de bijzondere borden. Het SOS (snelheidsonderschrijdingssysteem) bewaakt de snelheid van het verkeer in de tunnel en is een onderdeel om de veiligheid in een tunnel te kunnen borgen. Als op een willekeurig positie in de tunnel de snelheid afneemt tot onder een kritische waarde kan dit op een onveilige situatie duiden, waaruit misschien een calamiteit ontstaat.

Betrouwbaar en beschikbaar

Een van de slimme oplossingen is de nieuwe generatie snelheidsonderschrijdingssysteem, die aanzienlijk voordeliger is en resulteert in een verbeterde hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Ook de automatisering (bediening, besturing en bewaking) van de tunnel wordt volledig met Siemens SIMATIC uitgerust.

Na de renovatie voldoet de Velsertunnel aan de hoge veiligheidseisen van de tunnelwet en aan de Landelijke Tunnelstandaard (LTS 1.2).

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Peter van Duijvenbode (peter.van.duijvenbode@siemens.com).