De Noord-Zuidlijn is een uniek project, daar is elke contractpartner die betrokken is bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn wel van doordrongen. Zo ook projectmanager Jan Willem Vreeswijk van Siemens. “Het is mooi om samen naar een eindpunt toe te werken. Dat je weet: we moeten van A naar B, dat kan via C maar als we het samen doen kan het ook rechtstreeks.”

Siemens levert de Centrale Besturing Installatie (CBI) Metro Amsterdam waarmee het gehele Metro Net van Amsterdam Centraal op afstand kan worden bewaakt en bediend. Jan Willem Vreeswijk is binnen dit project verantwoordelijk voor de ‘hardware’ van de CBI. De besturingskasten die bijvoorbeeld het reizigersinformatiesysteem, de signalering en de toegangspoortjes aansturen. “Mijn taak is ervoor te zorgen dat alle hardware netjes geïnstalleerd wordt, zodat onze engineers verder kunnen met de inbedrijfstelling.”

Open en eerlijk

Na twee jaar op het project vindt hij het nog steeds mooi en uitdagend werk. “Het is een bijzonder project, waar ik elke dag met plezier aan werk. Ik ben er elke keer weer trots op als we een kast van hoge kwaliteit hebben opgeleverd. En ik leg de lat hoog. Je mag mij er dus ook op aanspreken als ik daarin steken zou laten vallen. Het is belangrijk dat we open en eerlijk zijn, en elkaar scherp houden.”

De besturingslaag die Siemens installeert, heeft tal van raakvlakken met deelsystemen van andere contractpartners. “Iedereen snapt dat we het met zijn allen moeten doen, niemand kan dit alleen. Samenwerken en naar elkaar luisteren is wat mij betreft dan ook het allerbelangrijkst. Op de werkvloer gaat dat vaak heel goed. We zijn techneuten onder elkaar. Praktisch ingestelde mensen. Dan is het vrij eenvoudig om snel zaken af te stemmen.”

Ik ben er groot voorstander van om vragen of dreigende problemen pragmatisch aan te pakken. Niet met 20 man over de e-mail bakkeleien als je het snel op de werkvloer kunt oplossen. Vaak is het een kwestie van even met de relevante mensen de koppen bij elkaar steken. Helder vertellen wat je van elkaar wilt. Dan kun je er heel snel uit zijn.”

Investeren in samenwerking

In zo’n samenwerking moet je investeren. “Als je een opdracht van deze aard binnenhaalt, ben je uiteraard blij. Maar de realiteit is vaak dat je in het begin even door een dalletje moet. Je hebt gewoon nog niet de uitgebreide projectkennis die men aan de andere kant van de tafel wel heeft. Maar gaandeweg leer je elkaar en het project goed kennen, en op een gegeven moment kantelt het. Dan ben je in alle opzichten een gelijkwaardig partner. En kun je elkaar naar een hoger niveau tillen.”

Nu het eind in zicht komt, is het zaak dat we ook samen op de afgesproken tijd de eindstreep halen. Ook dat vraagt om betrouwbaarheid, benadrukt Jan Willem. “Als iets langer dreigt te gaan duren, moet je niet de kop in het zand steken. Dan moet je je verantwoordelijkheid nemen. Niet je achter een ander verschuilen als die de planning niet haalt. Wat ik mooi vind, is als de ene contractpartner de ander te hulp komt. Even meedenken, desnoods een van de eigen mensen laten meehelpen. Uiteindelijk staan we sámen voor de tijdige oplevering van het totale project.”

Meer over de Noord/Zuidlijn vindt u hier.