Hoe is het om als cybersecurity engineer bij Siemens Mobility te werken? “Uitdagend en afwisselend”, zegt één van de cybersecurity engineers van Siemens Mobility. “Je krijgt een kijkje in een exclusieve wereld en bent met zaken bezig die er echt toe doen in onze maatschappij.”

Hij wil liever niet bij naam genoemd worden, wat in het verlengde van zijn functie ligt. Siemens Mobility is betrokken bij een groot deel van de vitale infrastructuur binnen Nederland en in de moderne wereld van “supply chain attacks” is het essentieel om iedereen in de hele keten te beschermen om zo ons land veilig te houden. Na zijn studie scheepsbouwkunde aan de TU Delft kwam hij terecht in de wereld van cybersecurity. “Ik heb altijd al graag met computers gewerkt en cybersecurity boeit mij. Tien jaar geleden speelde dit vooral bij banken, verzekeraars en andere dienstverleners, die er zich vanuit wettelijk oogpunt mee bezig moesten houden. Inmiddels is cybersecurity breed verankerd in de maatschappij. Een rechtstreeks gevolg van de digitalisering.”

Tunnelbeveiliging HSL

“Het opsporen van kwetsbaarheden in websites van bedrijven boeit mij niet echt. Ik werk liever met obscure apparaten, zoals de besturingstechnologie die achter onze mobiliteitsinfrastructuur zit. Ik ben momenteel betrokken bij de modernisatie van de tunneltechnische installaties voor de HSL. Het vernieuwen van PLC’s, SCADA-systemen en de netwerkinfrastructuur is nodig om de HSL de komende 15 jaar hoog beschikbaar te houden. Als onderdeel van de opdracht van Infraspeed Maintenance voor het vernieuwen van de TTI heeft Siemens Mobility speciaal voor dit project zijn testsysteem in Zoetermeer vernieuwd, om alles virtueel te kunnen testen. Een goede beveiliging van het netwerk en de tunnelinstallaties is van essentieel belang. Ik ondersteun op dit project het engineeringteam. Dit gaat meer richting softwareontwerp en soms systeembeheer.”

Van a tot z

“Het HSL-project duurt meerdere jaren. Dat is precies wat ik wil. Bij een detacheringsbedrijf ga je vaak van project naar project, terwijl juist langdurige projecten je de kans geven om je echt in de materie te verdiepen. Ik kan bij Siemens Mobility allerlei trainingen volgen om bijvoorbeeld meer te leren over PLC-technologie. Die vormt de koppeling tussen de digitale wereld en de fysieke objecten buiten. We automatiseren en beveiligen voor onze klanten sluizen, bruggen, railsystemen, tunnels enz. Als cybersecurity engineer vertaal ik hun eisen naar een security plan, werk het uit, test de beveiligingsoplossingen en zorg voor de implementatie. Van a tot z.”

Beschikbaarheid borgen

“Het beveiligen van operationele netwerken is iets bijzonders. Je doet dingen die je bij een IT-bedrijf niet doet en hebt het gevoel echt iets bij te dragen aan de maatschappij en niet alleen rapporten te schrijven over de veiligheid van websites. Je werkt niet alleen op kantoor, maar gaat de objecten ook buiten bekijken. Je werpt een blik achter de schermen van zaken die je vaak for granted neemt. We vinden het allemaal heel normaal dat onze mobiliteitssystemen feilloos functioneren, maar er is veel te doen om dit ook in de toekomst te borgen. Heel wat besturingssystemen dateren nog uit een tijd dat de wereld anders in elkaar zat en moeten worden vernieuwd om ook over 25 jaar nog betrouwbaar te zijn.”

Vrijheid en zelfsturing

“De controlecultuur binnen grote bedrijven wordt vaak gezien als een rem op zelfontplooiing. Daar heb ik bij Siemens Mobility geen last van. Als mijn vaste taken klaar zijn, heb ik alle vrijheid om mijn tijd flexibel te besteden aan zaken die me interesseren. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om bij een leidinggevende aan te geven waar ik mij in wil verdiepen en die vrijheid wordt dan ook gegeven”. Mijn brede takenpakket biedt mij de afwisseling en diversiteit die ik zoek. Ik kom zaken tegen die ik in de buitenwereld niet zo gauw zal zien. Het is echt een kijkje in een exclusieve wereld.”

Ben je enthousiast geworden? Bekijk dan onze vacaturepagina. Op dit moment zijn wij op zoek naar een Cybersecurity IT / OT Engineer / Information Security Officer (Junior).