Na een omvangrijke renovatie is het gehele Amsterdamse metronetwerk aangesloten op het centrale platform voor de besturing, bediening en bewaking van de Noord/Zuidlijn. Als alliantiepartners trokken de Amsterdamse dienst Metro en Tram (MET), Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam (GVB) en Siemens Mobility samen op om het metronetwerk van de hoofdstad klaar te maken voor de toekomst.

In juli 2018 werd in Amsterdam de Noord/Zuidlijn geopend, waarvoor Siemens Mobility de centrale besturingsinstallatie (CBI) en de stationssystemen heeft gerealiseerd. De opdracht hiertoe was in 2014 verstrekt door MET. Na de oplevering van de Noord/Zuidlijn kon Siemens Mobility zich volledig richten op de modernisatie van het bestaande metronet, inclusief de integratie hiervan in het CBI van de Noord/Zuidlijn. Dit werd in twee delen opgeknipt: in 2019 leverde Siemens de nieuwe besturing op voor de bestaande metrostations en in april dit jaar de controllers voor het automatiseren van de baantractie.

Sterke alliantie

Voor de modernisering van het bestaande metronetwerk sloten MET en Siemens Mobility een alliantiecontract. “Dat was destijds nog een vrij nieuwe vorm van samenwerken in de infrastructuurmarkt”, zegt Siemens-projectmanager Henk Peters. “Tegenwoordig kiest men hier steeds vaker voor. Een alliantie heeft als voordeel dat je als opdrachtgever en opdrachtnemer wat meer in elkaars keuken kunt kijken. We hebben bijvoorbeeld gewerkt met een open begroting, waarbij we maandelijks factureerden op basis van de urenstaat van onze medewerkers. Voor beide partijen was dit heel inzichtelijk om de uren en de uitvoering bij te houden. Zowel MET als wijzelf hebben deze samenwerkingsvorm als prettig ervaren. Doordat je in een minder strak commercieel stramien werkt, kun je allebei beter focussen op de voortgang van het project, het werk zelf en de techniek. Ook kun je problemen die er spelen sneller en beter samen oplossen.”

Strakke planning

Siemens Mobility heeft in slechts 11 weken tijd 33 metrostations gemigreerd naar de nieuwe besturing voor de baantractie. “Een pittig tempo! Alles was strak gepland. We konden pas starten nadat om 1 uur ’s nachts de laatste metro was vertrokken en moesten klaar zijn voor aanvang van de dienstregeling om 5 uur ’s ochtends. Dat legde de nodige druk bij ons, bij MET en bij GVB. Door het goede resultaat en de enthousiaste samenwerking kun je die tijdelijke belasting gelukkig ook snel weer vergeten.”

Veilig en efficiënt

Alle stations zijn inmiddels gekoppeld aan de centrale bedienings-, bewakings- en besturingsinstallatie van de Noord/Zuidlijn. De operators van het Amsterdamse metronetwerk hoeven hierdoor niet meer met verschillende platformen te werken. Dat is niet alleen eenvoudiger, maar vergroot ook het overzicht, voorkomt fouten en draagt zo bij aan een veilig en storingsvrij metroverkeer. Ook qua beheer en onderhoud levert dit voordelen op voor alle partijen. Siemens Mobility gaat alle geleverde technologie onderhouden. Dit valt onder het meerjarenonderhoudscontract voor de Noord/Zuidlijn. Dit contract loopt tot in 2028 en kan daarna worden verlengd.

Duurzame energiedistributie

In het kader van de renovatie heeft Siemens Mobility er ook voor gezorgd dat de bestaande metrostations op duurzame wijze van energie worden voorzien. Peters: “Wij kwamen er tijdens de uitvoering achter dat enkele verouderde middenspanningsinstallaties in de stations aan vervanging toe waren. Hiervoor hebben we de Siemens-technologie SITRAS MDC gebruikt. Ondanks deze extra klus hebben we geen vertraging opgelopen.”

Mensenwerk

Voor Henk Peters, al 32 jaar projectmanager bij Siemens, was het zijn eerste mobiliteitsproject. “Ik heb lang in de energiehoek gezeten en was onder meer projectmanager  van de nieuwe Eemscentrale. Aan de mobiliteitsmarkt moest ik aanvankelijk even wennen, maar ik heb er snel mijn weg kunnen vinden. Projecten, in welke sector dan ook, draaien immers niet alleen om techniek, maar vooral om menselijke samenwerking. Verbinding tussen alle betrokkenen, samen voluit voor hetzelfde doel, was een van de belangrijkste succesfactoren voor dit project.”

Vanwege de korte ombouwtijden worden alle Sitras componenten en de bedrading vooraf ge-prefabt bij Montagefirma Ohm in Alblasserdam

Vervolgens worden alle schakelaars, inclusief de nieuwe Sitras beveiligingscomponenten, in bedrijf gesteld en getest op locatie

Tenslotte vindt de eindtest plaats vanuit de centrale bedieningswacht van het GVB